Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia indyjska
  • zdrowa dieta
  • ajurweda Kraków
  • pakora
kuchnia indyjska
Smaki Indii - pakora

Pakora to bardzo popularna przekąska w kuchni indyjskiej. Kawałki dowolnych warzyw zanurza się w mące z ciecierzycy i smaży na głębokim oleju. My proponujemy pakorę z cebuli. To niezwykle aromatyczna i chrupiąca potrawa z dodatkiem przypraw: asafetydy, ajwanu, kurkumy. Spróbuj.

Z podanej ilości składników przygotujesz 2-3 porcje potrawy.

 

Składniki:

1 duża cebula

1 i 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka nasion ajwanu

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 szczypta asafetydy

2-3 łyżki wody

2 szczypty sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

Olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Przekrój cebulę na pół, a następnie pokrój na cienkie plastry. Wymieszaj wszystkie przyprawy, mąkę i sól. Połową tej mieszanki posyp pokrojoną cebulę. Wymieszaj starannie, najlepiej rękoma, aby dokładnie obtoczyć cebulę w mące. Dosyp resztę mąki i ponownie starannie wymieszaj. Teraz dolewaj wodę, kropla po kropli, tak by cebula pokryła się gęstą, lepką pastą. Dodaj sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do takiej temperatury, aby wrzucona doń szczypta pakory natychmiast wypływała na wierzch, ale uważaj, aby nie zaczął dymić. Wrzucaj ostrożnie na olej pojedyncze kawałki do czasu, gdy cała jego powierzchnia zostanie pokryta. Mieszaj i obracaj pakorę przez 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia ze wszystkich stron. Odsącz i podawaj ciepłą.

Smacznego!

 

Zobacz asafetyda w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Pyszne samosy warzywne 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl