
Buraki i kasza jaglana - niegdyś podstawowe składniki naszej diety. Dziś podstawowe produkty stosowane w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Placuszki z buraków i kaszy jaglanej, z dodatkiem nasion lnu, z natką pietruszki, kolendrą. Delikatne, smakowite i bezglutenowe. Polecamy!
Składniki na 10 sztuk:
3 filiżanki startych, ugotowanych buraków
posiekana w drobną kostkę czerwona cebula
1 posiekany ząbek czosnku
2 filiżanki ugotowanej kaszy jaglanej bądź quinoa
2 filiżanki mąki gryczanej, amarantusowej lub orkiszowej
1 filiżanka prażonych nasion lnu
1 filiżanka rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżeczki natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrobić na ciasto tak, by się kleiło. Z ciasta formować burgery i piec około 15 minut z każdej strony na wyłożonej papierem blasze w temp. 200 stopni C.
Zobacz nasiona kolendry w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu