
Jaki smak mają drzewa owocowe? Gdzie zawiera się smak dębów i klonów? Z jakich żywiołów pochodzi smak kwaśny? Dlaczego kwiaty mięty i szałwii tak intensywnie pachną? Dlaczego wierzba i osika są smukłe i niewielkie? Jaki smak mają aloes i berberys? Sprawdź.
Możemy określić smak roślin na podstawie opisu botanicznego. Rośliny mające w pełni wykształcone elementy, jak korzenie, łodygi, gałęzie, liście, kwiaty i nasiona lub owoce, są zazwyczaj przyjemne, słodkie w smaku i bogate w wartości odżywcze. Do tej grupy należy większość drzew owocowych. Swój rozwój i swoje wartości odżywcze zawdzięczają one elementom ziemi i wody.
Rośliny, które są długowieczne, duże i twarde, zazwyczaj mają smak cierpki, który jest związany z elementami ziemi i powietrza. U wielu drzew, które nie kwitną, smak zawiera się w liściach – tak jest na przykład w przypadku dębów i klonów.
Choć smak kwaśny pochodzi z elementu ziemi i ognia, to rośliny o smaku kwaśnym są mniej masywne, potrzebują więc podpórek, tak jak drzewa cytrusowe lub rośliny jagodowe.
Ponieważ smak ostry powstaje z połączenia elementu ognia i powietrza, rośliny o tym smaku nie mają części twardych i dobrze uformowanych ani też soku, zazwyczaj mają jednak kwiaty o wyrazistych kolorach. Często zawierają aromatyczne olejki lotne, czego przykładem mogą być różne gatunki mięty oraz szałwii.
Niewiele roślin ma smak słony, ponieważ powstaje on z połączenia żywiołu ognia i wody. Do tej kategorii zaliczają się przede wszystkim wodorosty. Smak ten występuje jako drugorzędny u niektórych roślin pustynnych, a także jest smakiem soli mineralnych.
Smak gorzki powstaje z elementu eteru i powietrza. Rośliny o smaku gorzkim są lekkie i niezbyt masywne, czego przykładem może być aloes, berberys lub gorzknik. Jednakże niektóre drzewa smukłe i niewielkie, takie jak wierzba lub osika, również zawierają ten smak, a często także odrobinę smaku cierpkiego.
Połączenie smaków cierpkiego i gorzkiego to prawdopodobnie smak najczęściej występujący u roślin.
Jakie działanie ma żywica naturalna z drzew oraz drzewo Palo Santo? Sprawdź w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Drzewo sandałowe w aromaterapii
Aromaty i olejki w praktyce jogi
Opracowanie na podstawie:
Ajurweda medycyną natury. David Frawley, Subhash Ranade. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2013.