
Desery to dar serca, zwłaszcza jeśli są przygotowane z uważnością, znajomością zasad odżywiania oraz dobrą intencją. Słodycze są czymś wyjątkowym, są darem miłości – tak twierdzi Amadea Morningstar – autorka poczytnej książki „Ajurwedyjska książka kucharska”. Warto więc poznać zasady, jakie słodkości służą poszczególnym doszom.
Osoby o konstytucji kapha ze względu na swoje słodkie usposobienie i wspaniałomyślność są uosobieniem słodyczy, zarówno pod względem fizycznym, jak i z racji charakteru. Jednak nadmiar smaku słodkiego zaburza równowagę kapha. Słodki smak jest najbardziej wskazany dla osób wata i pitta, choć w nadmiarze także u nich wywołuje zaburzenia.
Substancje słodzące najbardziej wskazane dla wata
syrop z brązowego ryżu, daktyle, syrop daktylowy, odparowany sok z trzciny cukrowej, cukier jaggery, syrop klonowy, melasa.
Substancje słodzące najbardziej wskazane dla pitta
syrop z brązowego ryżu, nektar kokosowy, daktyle, syrop daktylowy, mrożony koncentrat soku owocowego, syrop klonowy, słodkie owoce.
Substancje słodzące najbardziej wskazane dla kapha
surowy nektar z agawy, nektar kokosowy, suszone owoce, mrożony koncentrat soku owocowego, syrop z karczocha jerozolimskiego, nieprzetworzony sok z ziemniaków yacon.
Zobacz czekolady w zielonysklep.com
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu, Talya Lutzker, zielone-wydawnictwo.pl