Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegetariańskie
  • zdrowa dieta
  • dania wegańskie
sos żurawinowy
Słodko-kwaśny sos żurawinowy

Polecamy przepis na pyszny sos żurawinowy, który znakomicie pobudza ogień trawienny. Z dodatkiem kardamonu, cynamonu, soku jabłkowego lub gruszkowego - jest delikatnie słodki, odrobinę kwaśny i bardzo kuszący. Można go podawać do ciepłych dań, na przykład ryżu, naleśników czy ciast i napojów.

Czas przygotowania: 1 godzina

Z podanej ilości składników przygotujesz 3 szklanki sosu.

 

Składniki:

70 dag świeżej lub mrożonej żurawiny

3/4 szklanki cukru trzcinowego, cukru daktylowego lub syropu klonowego

1,5 szklanki soku pomarańczowego, soku jabłkowego lub gruszkowego

1 łyżka mielonego kardamonu

1 łyżka sproszkowanego cynamonu

 

Przygotowanie:

W dużym rondlu na średnim ogniu zagotuj żurawinę, cukier trzcinowy (lub daktylowy) i sok pomarańczowy. Gdy całość zawrze, natychmiast zmniejsz ogień. Gotuj, mieszając nieustannie do czasu, gdy sos nabierze konsystencji lepkiego dżemu. Dodaj kardamon, cynamon i odparowany sok z trzciny cukrowej do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej 1/4 szklanki wody, ciągle mieszając.

Uwaga: Osoby o konstytucji pitta zamiast soku pomarańczowego powinny użyć soku jabłkowego lub gruszkowego. Do sosu możesz dodać też pokrojone gruszki.

 

Rozmaite przyprawy, smaczne dodatki do potraw znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Mleczko imbirowe

Zielony koktajl oczyszczający

Wegańskie pralinki z orzechami nerkowca 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl