
Polecamy przepis na pyszny sos żurawinowy, który znakomicie pobudza ogień trawienny. Z dodatkiem kardamonu, cynamonu, soku jabłkowego lub gruszkowego - jest delikatnie słodki, odrobinę kwaśny i bardzo kuszący. Można go podawać do ciepłych dań, na przykład ryżu, naleśników czy ciast i napojów.
Czas przygotowania: 1 godzina
Z podanej ilości składników przygotujesz 3 szklanki sosu.
Składniki:
70 dag świeżej lub mrożonej żurawiny
3/4 szklanki cukru trzcinowego, cukru daktylowego lub syropu klonowego
1,5 szklanki soku pomarańczowego, soku jabłkowego lub gruszkowego
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka sproszkowanego cynamonu
Przygotowanie:
W dużym rondlu na średnim ogniu zagotuj żurawinę, cukier trzcinowy (lub daktylowy) i sok pomarańczowy. Gdy całość zawrze, natychmiast zmniejsz ogień. Gotuj, mieszając nieustannie do czasu, gdy sos nabierze konsystencji lepkiego dżemu. Dodaj kardamon, cynamon i odparowany sok z trzciny cukrowej do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej 1/4 szklanki wody, ciągle mieszając.
Uwaga: Osoby o konstytucji pitta zamiast soku pomarańczowego powinny użyć soku jabłkowego lub gruszkowego. Do sosu możesz dodać też pokrojone gruszki.
Rozmaite przyprawy, smaczne dodatki do potraw znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Wegańskie pralinki z orzechami nerkowca
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.