
Ten sos pełen składników odżywczych, ze słodką i kwaśną nutą, smakuje wybornie z makaronem z cukini czy wegańskim spaghetti. Jest znakomitym dodatkiem do chrupiących sałatek. Miso, sok z cytryny, tahini, oliwa z oliwek, syrop klonowy, kmin, sproszkowany czosnek – sos tahini przygotujesz w 10 minut.
Z podanej ilości składników przygotujesz niecałe 1,5 szklanki sosu.
Składniki:
3 łyżki miso
1/3 szklanki gorącej wody
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/3 szklanki surowego tahini
1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub więcej, aby uzyskać odpowiednią konsystencję)
1 łyżeczka sosu tamari
1 łyżka syropu klonowego lub surowego nektaru z agawy
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli
Przygotowanie:
Umieść miso i wodę w blenderze lub robocie kuchennym. Mieszaj przez 10 sekund lub do chwili, gdy dokładnie się połączą. Dodaj sok z cytryny, tahini, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, tamari, syrop klonowy, kmin, sproszkowany czosnek i sproszkowaną cebulę. Miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek lub więcej. Mieszaj do chwili, gdy sos będzie miał pożądaną konsystencję. Sos tahini-miso możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 5 dni. Przed każdym użyciem energicznie wstrząśnij.
Sos znakomicie nadaje się do makaronu z warzywami (np. z cukinią), do wegańskiego spaghetti, do pieczonego selera, czy grillowanych buraczków. Jest świetnym dodatkiem do różnorakich sałatek (np. z kaszy quinoa).
Smacznego!
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.