
Warto poznać typowe i nietypowe działanie każdego smaku, by właściwie wykorzystywać je w codziennym menu. Czy wiesz, że słodki smak pobudza zmysły i dodaje energii? Czy wiesz, że smak gorzki ma działanie antytoksyczne? Który i kiedy wybrać?
SŁODKI
Smak słodki występuje w takich produktach jak cukier, mleko, ryż, pszenica, daktyle, syrop klonowy czy lukrecja. Składa się z elementu ziemi i wody. Zazwyczaj bywa tłusty, wychładzający i ciężki.
Smak słodki zwiększa ilość esencji życiowej. Stosowany z umiarem jest dla organizmu zdrowy i ma działanie anaboliczne, wspomaga też tworzenie się osocza, krwi, tkanki mięśniowej, tłuszczowej i kostnej, szpiku kostnego oraz płynów rozrodczych.
Właściwe jego stosowanie dodaje sił i przedłuża życie. Smak ten pobudza zmysły, poprawia cerę, sprawia, że skóra i włosy są zdrowe, a głos mocny. Gasi pragnienie, łagodzi uczucie pieczenia, a także dodaje energii.
Dzięki niemu stajemy się rześcy, ponadto likwiduje wyczerpanie.
Pomimo wszystkich tych zalet jego nadmiar może wywoływać wiele chorób wszystkich dosz. Słodkie pokarmy nasilają zwłaszcza kapha i wywołują przeziębienie, kaszel, niedrożność, ociężałość, utratę apetytu, lenistwo i otyłość.
Mogą również powodować nieprawidłowy przyrost mięśni, niedrożność układu limfatycznego, nowotwory, obrzęk i cukrzycę.
GORZKI
Przykładem produktów o gorzkim smaku są: korzeń kurkumy, korzeń mniszka, aloes, szczaw kędzierzawy, kozieradka, drewno sandałowe, rabarbar i kawa. Gorzki, to smak, którego najbardziej brakuje w diecie Amerykanów.
Zawiera w sobie elementy powietrza i eteru. Jest chłodny, lekki i suchy z natury. Nasila wata, a osłabia pitta i kapha. Choć gorzki sam w sobie nie jest smaczny, wzmacnia on pozostałe smaki.
Ma działanie antytoksyczne i zabija zarazki. Łagodzi uczucie pieczenia, świąd, nawracające choroby skóry oraz pomaga w przypadku zasłabnięcia. Zmniejsza gorączkę, ujędrnia skórę i mięśnie.
W niewielkich dawkach może łagodzić wzdęcia jelitowe, a jako gorzki tonik wspomaga trawienie. Działa wysuszająco na ciało oraz zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej, szpiku kostnego, moczu i kału.
Nadmierne spożycie gorzkiego smaku może uszczuplić zasoby osocza, krwi, tkanki mięśniowej i tłuszczowej, szpiku kostnego i nasienia, co w rezultacie może prowadzić do upośledzenia funkcji seksualnych.
Wskutek nadmiernego spożycia goryczy może wystąpić ogromna suchość i szorstkość, wyniszczenie i zmęczenie. Niekiedy mogą się pojawić zawroty głowy i utrata przytomności.
Przeczytaj także:
Ostry, gorzki, cierpki - działanie smaków
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.