
Bakalie są nieodłącznym składnikiem tradycyjnych świątecznych ciast: makowca, sernika czy piernika. Polecamy przepis na smaczny i energetyzujący przysmak - sezamki z bakaliami. Łagodny, orientalny smak sezamu, wanilia, miód, wiórki kokosowe, tahini - to prosty i wyśmienity deser. Spróbuj.
Sezam oprócz tego, że jest bogaty w żelazo, cynk, magnez, białko, witaminę E, A i B, jest też źródłem wapnia. Łagodny, orientalny smak sezamu i dodatek wanilii tworzą subtelne połączenie. Miód użyty w przepisie delikatnie rozgrzewa. Wiórki kokosowe pogłębią słodycz i aromat.
Czas przygotowania: 20-30 minut
Z jednej porcji możesz zrobić 14-21 kulek (o średnicy 2,5 cm)
Składniki:
1/2 szklanki nasion sezamu
1/3 szklanki miodu
2 łyżki świeżych nasion słonecznika
2 łyżki masła sezamowego lub tahini
1/2 szklanki grubo zmielonych pestek słonecznika
1/8 łyżeczki soli morskiej
1/2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych (dodatkowo także do przystrojenia)
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Przygotowanie:
Zmiel grubo nasiona słonecznika w mikserze. Połącz wszystkie składniki, wyrób zbite i kruche ciasto. Uformuj kulki i obtocz w wiórkach kokosowych.
Sugestie: możesz poeksperymentować ze smakiem potrawy, dodając drobno posiekane daktyle, morele, figi, kakao, orzechy. To jeden z tych przepisów, który pozostawia wiele możliwości do rozbudzenia swej kulinarnej wyobraźni. Zatem do dzieła!
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.