
Polecamy przepis na pyszny „dżem” mango z dodatkiem skórki pomarańczowej. Smakuje znakomicie jako dodatek do tostów, krakersów czy biszkoptów. Jest dobry na trawienie, stymuluje układ pokarmowy. Smaczny i prosty w przygotowaniu.
A zatem do dzieła!
Czas przygotowania: 20 minut
− wata, 0 pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz szklankę czatneju.
Składniki:
1 szklanka suszonych owoców mango
1 szklanka gorącej wody
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
1/4 łyżeczki goździków
1 łyżeczka zmielonej kolendry
2 łyżeczki skórki z ekologicznych pomarańczy
Przygotowanie:
Zamocz mango w gorącej wodzie na 15 minut (jeśli chcesz, pozostaw na dłużej), a następnie zmiksuj je na puree z resztą składników. Dla osób wata można dodać odrobinę soku z cytryny lub limonek.
Czatnej można również przygotować ze świeżych owoców mango, jeśli je masz. Gdy trudno je zdobyć, używamy suszonych. Świeże, dojrzałe owoce są lepsze – mniej zaburzają wata i są łatwiejsze do strawienia. Jeśli wykorzystujesz świeże mango do tego przepisu, użyj dwóch dojrzałych owoców mango i nie dodawaj już wody.
Możesz dodać też łyżeczkę chyawanprash – czatnej zyska lekko orientalny posmak i całą gamę składników odżywczych. Zobacz – chyawanprash.
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.