
Polecamy pyszny deser, który rozbudzi zmysły każdego. Zrobiony na bazie bakalii, z syropem klonowym, przystrojony prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi, z dodatkiem cynamonu, wanilii i zmielonego kardamonu – pyszny na gorąco i na zimno.
Czas przygotowania: 30 minut
– – wata, – pitta, + kapha (z mlekiem krowim)
0 wata, – pitta, – kapha (bez mleka krowiego)
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
6–8 suszonych moreli, brzoskwiń, fig lub śliwek (według uznania)
5 łyżek granulowanej tapioki (szybkiej do przyrządzenia)
2,5 szklanki mleka, krowiego lub koziego
1/4 łyżeczki soli morskiej
2 jajka
1/3 szklanki syropu klonowego
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1/8 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu
Przygotowanie:
Pokrój suszone owoce na centymetrowe kawałki. Wstaw owoce, tapiokę, mleko i sól do podwójnego garnka, gotuj przez 10 minut, mieszając tylko wtedy, kiedy zaczyna przywierać do dna. Wlej trochę syropu klonowego. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wlej resztę syropu.
W osobnej misce ubij jajka. Pół szklanki gorącej tapioki z dodatkami wymieszaj z jajkami, tak by uniknąć grudek, następnie stopniowo dodawaj ją do całej mieszaniny.
Gotuj przez 3–4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj ekstrakt wanilii i pozostałe przyprawy, dobrze wymieszaj. Zdejmij z palnika i ostudź.
Przystrój prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi, jak lubisz. Podawaj deser na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.