Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda przepisy
  • dania dla wegetarian
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowe odżywianie
przepisy ajurwedyjskie
Słodka pokusa na gorąco

Polecamy pyszny deser, który rozbudzi zmysły każdego. Zrobiony na bazie bakalii, z syropem klonowym, przystrojony prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi, z dodatkiem cynamonu, wanilii i zmielonego kardamonu – pyszny na gorąco i na zimno.

Czas przygotowania: 30 minut

– – wata, – pitta, + kapha (z mlekiem krowim)

0 wata, – pitta, – kapha (bez mleka krowiego)

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

 

Składniki:

6–8 suszonych moreli, brzoskwiń, fig lub śliwek (według uznania)

5 łyżek granulowanej tapioki (szybkiej do przyrządzenia)

2,5 szklanki mleka, krowiego lub koziego

1/4 łyżeczki soli morskiej

2 jajka

1/3 szklanki syropu klonowego

1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii

1/8 łyżeczki cynamonu

1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu

 

Przygotowanie:

Pokrój suszone owoce na centymetrowe kawałki. Wstaw owoce, tapiokę, mleko i sól do podwójnego garnka, gotuj przez 10 minut, mieszając tylko wtedy, kiedy zaczyna przywierać do dna. Wlej trochę syropu klonowego. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wlej resztę syropu.

W osobnej misce ubij jajka. Pół szklanki gorącej tapioki z dodatkami wymieszaj z jajkami, tak by uniknąć grudek, następnie stopniowo dodawaj ją do całej mieszaniny.

Gotuj przez 3–4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj ekstrakt wanilii i pozostałe przyprawy, dobrze wymieszaj. Zdejmij z palnika i ostudź.

Przystrój prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi, jak lubisz. Podawaj deser na ciepło lub na zimno. Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl