Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dosza kapha
  • dania wegetariańskie
dosza kapha
Sattwiczna lista zakupów dla doszy kapha

Program sattwiczny jest prosty i bardzo przyjazny. Po krótkim czasie przekonasz się, że można stosować go intuicyjnie, bez trzymania się sztywnych zasad. Jak powinno wyglądać codzienne menu dla doszy kapha? Pomagamy ułożyć listę sattwicznych zakupów. Skorzystaj.

 „Często” – oznacza, że produkty z tej listy można spożywać codziennie. „Z umiarem” – że spożycie tych produktów należy ograniczyć do 2-3 dni w tygodniu. Stanowią one ważną część diety, ale w odpowiedniej ilości. „Rzadko” oznacza nie częściej niż raz na dwa tygodnie.

 

Owoce

Często: jabłka, gruszki, granaty, żurawina

Z umiarem: pomarańcza, grejpfruty, ananas, winogrona, surowe figi, brzoskwinia, morele, truskawki, maliny, papaja, cytryny, limonki, czereśnie, śliwki, nektarynki, borówki

Rzadko: banany, daktyle, mango, kokos, awokado, rodzynki, śliwki suszone, melon miodowy

 

Warzywa

Często: zielona papryka, czerwona papryka, szparagi, kalafior, czosnek, zielona fasolka, groszek zielony, fasola mung, kapusta, brukselka, marchew, szpinak, rzepa

Z umiarem: sałata, rzeżucha, buraki, seler, kapusta pastewna, koper włoski, chrzan, jarmuż, pory, natka gorczycy, cebula, pietruszka, pasternak, papryka chilli, rzodkiew, cebula szalotka, burak liściowy, burak czerwony, ziemniaki, dynia, grzyby

Rzadko: pomidory, kukurydza, słodkie ziemniaki (bataty), ogórki, marynaty

 

Nabiał

Produkty nabiałowe najlepiej spożywać w umiarze lub rzadko.

 

Zboża

Często: jęczmień, proso, żyto, gryka, amarantus, komosa

Z umiarem: ryż basmati, brązowy ryż, owies

Rzadko: pszenica, dziki ryż, biały ryż, kukurydza, sorgo

 

Warzywa strączkowe

Wszystkie warzywa strączkowe są wskazane dla doszy kapha.

Często: fasola adzuki, tofu, miso, tempeh, fasola lima, bób, fasola kidney, soja, fasola mung, groszek zielony, fasolka łuskana, soczewica, ciecierzyca

 

Orzechy i nasiona

Często: żadne

Z umiarem: nasiona dyni, nasiona sezamu, migdały, kasztany jadalne, siemię lniane, orzeszki piniowe

Rzadko: orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzech kokosowy, orzechy laskowe, orzechy makadamia, orzechy ziemne, orzechy pekan, pistacje, nasiona słonecznika, orzechy włoskie

 

Tłuszcze

Wszystkie tłuszcze i oleje należy stosować z dużym umiarem

Często: żaden

Z umiarem: olej lniany, oliwa extra virgin, olej sezamowy, ghee

Rzadko: olej kukurydziany, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej migdałowy, olej z orzechów ziemnych, olej palmowy, olej kokosowy, masło, oliwki, majonez

 

 

Zobacz fasolę kidney w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Zobacz masło ghee w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Dieta wegetariańska dla doszy kapha

Równoważenie doszy kapha

 

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl