
Program sattwiczny jest prosty i bardzo przyjazny. Po krótkim czasie przekonasz się, że można stosować go intuicyjnie, bez trzymania się sztywnych zasad. Jak powinno wyglądać codzienne menu dla doszy kapha? Pomagamy ułożyć listę sattwicznych zakupów. Skorzystaj.
„Często” – oznacza, że produkty z tej listy można spożywać codziennie. „Z umiarem” – że spożycie tych produktów należy ograniczyć do 2-3 dni w tygodniu. Stanowią one ważną część diety, ale w odpowiedniej ilości. „Rzadko” oznacza nie częściej niż raz na dwa tygodnie.
Owoce
Często: jabłka, gruszki, granaty, żurawina
Z umiarem: pomarańcza, grejpfruty, ananas, winogrona, surowe figi, brzoskwinia, morele, truskawki, maliny, papaja, cytryny, limonki, czereśnie, śliwki, nektarynki, borówki
Rzadko: banany, daktyle, mango, kokos, awokado, rodzynki, śliwki suszone, melon miodowy
Warzywa
Często: zielona papryka, czerwona papryka, szparagi, kalafior, czosnek, zielona fasolka, groszek zielony, fasola mung, kapusta, brukselka, marchew, szpinak, rzepa
Z umiarem: sałata, rzeżucha, buraki, seler, kapusta pastewna, koper włoski, chrzan, jarmuż, pory, natka gorczycy, cebula, pietruszka, pasternak, papryka chilli, rzodkiew, cebula szalotka, burak liściowy, burak czerwony, ziemniaki, dynia, grzyby
Rzadko: pomidory, kukurydza, słodkie ziemniaki (bataty), ogórki, marynaty
Nabiał
Produkty nabiałowe najlepiej spożywać w umiarze lub rzadko.
Zboża
Często: jęczmień, proso, żyto, gryka, amarantus, komosa
Z umiarem: ryż basmati, brązowy ryż, owies
Rzadko: pszenica, dziki ryż, biały ryż, kukurydza, sorgo
Warzywa strączkowe
Wszystkie warzywa strączkowe są wskazane dla doszy kapha.
Często: fasola adzuki, tofu, miso, tempeh, fasola lima, bób, fasola kidney, soja, fasola mung, groszek zielony, fasolka łuskana, soczewica, ciecierzyca
Orzechy i nasiona
Często: żadne
Z umiarem: nasiona dyni, nasiona sezamu, migdały, kasztany jadalne, siemię lniane, orzeszki piniowe
Rzadko: orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzech kokosowy, orzechy laskowe, orzechy makadamia, orzechy ziemne, orzechy pekan, pistacje, nasiona słonecznika, orzechy włoskie
Tłuszcze
Wszystkie tłuszcze i oleje należy stosować z dużym umiarem
Często: żaden
Z umiarem: olej lniany, oliwa extra virgin, olej sezamowy, ghee
Rzadko: olej kukurydziany, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej migdałowy, olej z orzechów ziemnych, olej palmowy, olej kokosowy, masło, oliwki, majonez
Zobacz fasolę kidney w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz masło ghee w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Dieta wegetariańska dla doszy kapha
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu