
Polecamy przepis na pyszną, pożywną sałatkę, która może być znakomitym daniem głównym. Ciecierzyca, seler, czerwona słodka papryka, marynowany karczoch, zielone oliwki, odrobina czosnku i suszone oregano - to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sałatkę przygotujesz w niecałe 15 minut. Spróbuj.
Składniki:
3 szklanki sałaty lodowej
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub odsączonej ciecierzycy z puszki)
1 szklanka selera pokrojonego w plastry o grubości 2,5 cm
1 szklanka ósemek pomidora
1/2 szklanki pokrojonej czerwonej słodkiej papryki
1/2 szklanki marynowanych serc karczochów
10 zielonych oliwek
1/3 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
1/4 szklanki pieczonej czerwonej papryki
3 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
Łyżka stołowa oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
1/4 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie:
Wymieszaj w dużej misce sałatę, ciecierzycę, seler, pomidory, paprykę, karczochy, oliwki i pieczoną paprykę.
W małej miseczce połącz ocet, oliwę, czosnek i oregano. Polej sosem sałatkę i potrząśnij, aby wymieszać.
Gotowe! Smacznego!
Ciecierzyce oraz fasole, a także indyjskie przyprawy znajdziesz na zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Burgery wegetariańskie z fasolką
Przystawki i sałatki wegańskie
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson - książka wydana przez zielone wydawnictwo.