To znakomita sałatka, która stanowi bogate źródło minerałów. Doskonale nadaje się dla doszy wata i pitta. Wegańska, pyszna, intrygująca w smaku i prosta w przygotowaniu. Wodorosty, imbir, nasiona sezamu, migdały, miso, biała kapusta, rzodkiewka - spróbuj, a nie pożałujesz.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
2 szklanki surowych, suszonych wodorostów
4 szklanki wody
4 szklanki drobno posiekanej czerwonej lub białej kapusty
2 zielone cebule drobno pokrojone
1 mała rzodkiew daikon lub 4 duże czerwone utarte rzodkiewki
1 mały kłębian obrany i pokrojony w kostkę
5 cm kawałek świeżego imbiru drobno pokrojonego
1/4 szklanki surowych nasion sezamu
1/4 szklanki surowych płatków migdałowych lub orzechów nerkowca w kawałkach
2 łyżki octu jabłkowego lub octu kokosowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 łyżko miso
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki młodych listków sałaty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zamocz wodorosty w wodzie w dużej misie. Odstaw na bok. Do osobnej dużej miski wsyp kapustę, cebulę, rzodkiew daikon, kłębian, imbir, nasiona sezamu i migdały. Potrząsając naczyniem, wymieszaj składniki.
W małej miseczce ubijaj trzepaczką ocet, sok pomarańczowy, miso i sól do chwili, gdy miso się rozpuści. Jeśli się nie rozpuści, dodaj 1łyżkę gorącej wody.
Odsącz wodorosty. Pokrój je na duże kawałki o wielkości 2,5-3 cm. Dodaj je do mieszanki warzyw i nasion. Polej całość sosem. Potrząśnij energicznie miską. Jeśli chcesz, dodaj młode listki sałaty. Sałatkę z wodorostów możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez około 4 dni.
Zobacz wodorosty Arame w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Przystawki i sałatki wegańskie
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu