Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • wodorosty
  • sałatki
superfood
Sałatka na noc świętojańską

To znakomita sałatka, która stanowi bogate źródło minerałów. Doskonale nadaje się dla doszy wata i pitta. Wegańska, pyszna, intrygująca w smaku i prosta w przygotowaniu. Wodorosty, imbir, nasiona sezamu, migdały, miso, biała kapusta, rzodkiewka - spróbuj, a nie pożałujesz.

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

2 szklanki surowych, suszonych wodorostów

4 szklanki wody

4 szklanki drobno posiekanej czerwonej lub białej kapusty

2 zielone cebule drobno pokrojone

1 mała rzodkiew daikon lub 4 duże czerwone utarte rzodkiewki

1 mały kłębian obrany i pokrojony w kostkę

5 cm kawałek świeżego imbiru drobno pokrojonego

1/4 szklanki surowych nasion sezamu

1/4 szklanki surowych płatków migdałowych lub orzechów nerkowca w kawałkach

2 łyżki octu jabłkowego lub octu kokosowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

1 łyżko miso

1/2 łyżeczki soli

2 szklanki młodych listków sałaty (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Zamocz wodorosty w wodzie w dużej misie. Odstaw na bok. Do osobnej dużej miski wsyp kapustę, cebulę, rzodkiew daikon, kłębian, imbir, nasiona sezamu i migdały. Potrząsając naczyniem, wymieszaj składniki.

W małej miseczce ubijaj trzepaczką ocet, sok pomarańczowy, miso i sól do chwili, gdy miso się rozpuści. Jeśli się nie rozpuści, dodaj 1łyżkę gorącej wody.

Odsącz wodorosty. Pokrój je na duże kawałki o wielkości 2,5-3 cm. Dodaj je do mieszanki warzyw i nasion. Polej całość sosem. Potrząśnij energicznie miską. Jeśli chcesz, dodaj młode listki sałaty. Sałatkę z wodorostów możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez około 4 dni.

 

Zobacz wodorosty Arame w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Przystawki i sałatki wegańskie 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl