
Polecamy świąteczną sałatkę jajeczną - aromatyczną, z dużą ilością świeżych ziół. Kmin, curry, liście kolendry - sałatka jest smaczna i bardzo pożywna. Do sałatki możesz dodać świeże pokrojone warzywa - na przykład ogórek lub cukinię. Możesz podawać z chrzanem lub z domowym chlebem.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
4 jajka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1/2 łyżeczki zmielonego kminu
1/2 łyżeczki łagodnego curry
2 łyżki świeżych, posiekanych liści kolendry
2 łyżki świeżych, pokrojonych warzyw (na przykład ogórka lub cukinii)
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo. Ostudź i zdejmij z nich skorupki. Jeśli przygotowujesz to danie dla doszy pitta, wyjmij żółtka i odłóż je do innej potrawy (na przykład do przystrojenia sałatki dla wata). Dla innych dosz pozostaw żółtka.
Ugnieć białka jajek na jednolitą masę i wymieszaj z resztą składników.
Można dodać szczyptę szafranu, by jeszcze lepiej schłodzić pitta, chociaż to nieco ekstrawaganckie posunięcie.
Przeczytaj także:
Jajka w diecie wegetariańskiej
Przystawki i sałatki wegańskie
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.