
Polecamy pyszną i bardzo pożywną sałatkę z dodatkiem świeżej kapusty włoskiej i marchewki. To bogactwo przypraw: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz - dla lepszego smaku i aromatu. Z delikatnym sosem na bazie ziół, oliwy z oliwek i koncentratu jabłkowego. Spróbuj z grzankami lub solo!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 duża główka świeżej kapusty włoskiej
2 czerwone ziemniaki średniej wielkości
1 marchewka średniej wielkości
1 łyżka octu ryżowego
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2–2 łyżeczek koncentratu jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek
czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyj warzywa. Wlej 2,5 cm wody na patelnię średniej wielkości i na dużym ogniu doprowadź ją do wrzenia. Ziemniaki ze skórką pokrój na centymetrową kostkę. Włóż je do gotującej się wody, przykryj i zmniejsz ogień na średni. Gotuj przez 5 minut.
Gdy ziemniaki się gotują, pokrój marchewkę na centymetrową kostkę i poszatkuj kapustę na małe kawałki. Wrzuć marchewkę i kapustę do ziemniaków i gotuj przez kolejne 7 minut na średnim ogniu.
Gdy warzywa się gotują, możesz przygotować sos. Ten przepis jest łatwy. Wlej ocet do miseczki i wymieszaj z ziołami, solą, pieprzem i koncentratem jabłkowym – koniecznie w takiej kolejności! Dodaj oliwę z oliwek i zamieszaj.
Kiedy warzywa będą ugotowane, czyli miękkie, ale nie papkowate, odcedź je.
Polej sałatkę sosem i wymieszaj. Lekko ostudź i podawaj w temperaturze pokojowej
Jeśli masz ochotę, możesz dodać 2 ząbki czosnku do gotujących się warzyw dla lepszego smaku. Sama sałatka jest aromatyczna również bez czosnku.
Sałatkę możesz podawać z dodatkiem ryżu brązowego, kaszy lub samodzielnie. Możesz posypać prażonym sezamem.
Przeczytaj także:
Placuszki z cebuli po indyjsku
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.