
Marchew ma liczne właściwości. Działa krwiotwórczo. Doskonale poprawia pracę mózgu i procesy myślowe. Z punktu widzenia ajurwedy jest słodka, gorzka, pikantna, rozgrzewająca, ostra, dlatego danie to przede wszystkim równoważy dosze wata i kapha. Sprawdź, jak smakuje!
Składniki:
4 szklanki utartej marchwi
1 mała garść posiekanej natki kolendry
½ małej, drobno posiekanej zielonej papryczki chilli
4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
2 ząbki czosnku
2 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych
½ szklanki wody
1 łyżka ghee
½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
½ łyżeczki nasiona kminu
1 szczypta asafetydy
¼ łyżeczki soli
Umyj i zetrzyj marchew na tarce o średnich oczkach. Do blendera włóż kolendrę, chilli, imbir, czosnek, kokos i wodę i miksuj, aż składniki uzyskają płynną postać. Rozgrzej garnek na średnim ogniu i wlej olej, dodaj nasiona gorczycy, kminu i asafetydę. Podsmażaj do chwili, gdy nasiona zaczną trzaskać, a wówczas wlej zmiksowane przyprawy oraz dodaj sól i podgrzewaj, aż zawartość lekko się zarumieni. Mieszając, dodaj marchew, przykryj garnek i przez 10 minut gotuj na średnim ogniu do miękkości. Mieszaj od czasu do czasu.
Marchew ma liczne właściwości – jest słodka, gorzka, pikantna, rozgrzewająca, ostra. Osoby typu pitta powinny uważać na nadmierną ilość czosnku, chilli, nasion gorczycy oraz asafetydy i jeść niewielkie porcje tej potrawy. Gotowana marchew jest słodka i rozgrzewająca, o ostrej wipace, dlatego danie to przede wszystkim równoważy dosze wata i kapha.
Działanie lecznicze: Wskazane w przypadku hemoroidów oraz zatrzymania wody w organizmie. Ponadto ma działanie krwiotwórcze. Doskonale poprawia pracę mózgu i proces myślowy
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad, zielone-wydawnictwo.pl