Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • danie
  • kuchni indyjskiej
  • marchew
  • właściwości lecznicze
Sabdźi z marchwi - danie rodem z Indii

Marchew ma liczne właściwości. Działa krwiotwórczo. Doskonale poprawia pracę mózgu i procesy myślowe. Z punktu widzenia ajurwedy jest słodka, gorzka, pikantna, rozgrzewająca, ostra, dlatego danie to przede wszystkim równoważy dosze wata i kapha.  Sprawdź, jak smakuje!

 

 

Składniki:

4 szklanki utartej marchwi

1 mała garść posiekanej natki kolendry

½ małej, drobno posiekanej zielonej papryczki chilli

4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego

2 ząbki czosnku

2 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych

½ szklanki wody

1 łyżka ghee

½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy

½ łyżeczki nasiona kminu

1 szczypta asafetydy

¼ łyżeczki soli

Umyj i zetrzyj marchew na tarce o średnich oczkach. Do blendera włóż kolendrę, chilli, imbir, czosnek, kokos i wodę i miksuj, aż składniki uzyskają płynną postać. Rozgrzej garnek na średnim ogniu i wlej olej, dodaj nasiona gorczycy, kminu i asafetydę. Podsmażaj do chwili, gdy nasiona zaczną trzaskać, a wówczas wlej zmiksowane przyprawy oraz dodaj sól i podgrzewaj, aż zawartość lekko się zarumieni. Mieszając, dodaj marchew, przykryj garnek i przez 10 minut gotuj na średnim ogniu do miękkości. Mieszaj od czasu do czasu.

Marchew ma liczne właściwości – jest słodka, gorzka, pikantna, rozgrzewająca, ostra. Osoby typu pitta powinny uważać na nadmierną ilość czosnku, chilli, nasion gorczycy oraz asafetydy i jeść niewielkie porcje tej potrawy. Gotowana marchew jest słodka i rozgrzewająca, o ostrej wipace, dlatego danie to przede wszystkim równoważy dosze wata i kapha.

Działanie lecznicze: Wskazane w przypadku hemoroidów oraz zatrzymania wody w organizmie. Ponadto ma działanie krwiotwórcze. Doskonale poprawia pracę mózgu i proces myślowy

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl