
Polecamy przepis na pyszny i delikatny ryż. Znakomicie smakuje zwłaszcza na śniadanie. Potrawa świetnie komponuje się z cynamonem, ale możesz dodać do niej także zmieloną kolendrę.
Jeśli potrzebujesz dodatkowej dawki energii, dodaj do gotowej potrawy łyżeczkę miodu lub syrop klonowy.
Jeśli ugotujesz ryż wcześniej, przygotowanie posiłku zajmie ci nie więcej niż 10 minut.
− wata, – pitta, 0 kapha (osoby typu kapha powinny użyć mleka koziego, by danie działało równoważąco)
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 porcje potrawy.
Składniki:
1 szklanka ugotowanego ryżu basmati
1 szklanka mleka krowiego, koziego lub sojowego
1/4 szklanki rodzynek
1/4–1/2 łyżeczki cynamonu (mniej dla pitta, więcej dla wata i kapha)
Przygotowanie:
Włóż wszystkie składniki do małego garnka, dobrze wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, aż danie będzie gorące (około 5 minut).
Propozycje podania: Ryż jest smaczny z ghee i miodem lub syropem klonowym. Pasują do niego prażone nasiona słonecznika lub wiórki kokosowe, których można użyć także do przystrojenia.
Możesz użyć 1/8 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry. Wówczas danie będzie miało działanie schładzające: – wata, – – pitta, 0 kapha.
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.