
Polecamy przepis na pyszny, pożywny ryż z przyprawami. Z dodatkiem gorczycy, kminu, asafetydy, kurkumy, z odrobiną przysmażonej cebulki, ze świeżymi liśćmi curry - to proste, ale bardzo smakowite danie. Na obiad, na lunch, na kolację, wiosennie - smacznego!
Składniki:
1 szklanka ryżu basmati
2,5 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki nasion kminu
1 szczypta asafetydy
1 szczypta kurkumy
1/2 dużej cebuli pokrojonej wzdłuż na cienkie paski
1/2 małej, posiekanej, zielonej papryczki chili
7 liści curry świeżych lub suszonych
2 łyżki posiekanej natki kolendry
Przygotowanie:
Opłucz ryż dwukrotnie i odsącz. Do średniej wielkości garnka wsyp ryż, wlej wodę i dodaj sól. Doprowadź do wrzenia. Przykryj częściowo i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zmniejsz ogień jeszcze bardziej, przykryj i gotuj do miękkości przez 15 minut. Rozgrzej ciężką patelnię na średnim ogniu. Wlej olej. Kiedy będzie gorący, dodaj nasiona kminu i gorczycy. Mieszaj do chwili, aż zaczną trzaskać. Dodaj resztę przypraw i cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj do przypraw i cebuli ugotowany ryż. Szybko wymieszaj i podawaj.
Zobacz ryż basmati biały w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu