Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia kwiatowa
  • przepisy
  • rumianek
  • krem
kuchnia kwiatowa, rumianek pospolity
Rumianek w kuchni: krem rumiankowy

Rumianek pospolity to niezwykle pożyteczna roślina często spotykana na polach i łąkach. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Ceniony jest za swoje właściwości zarówno lecznicze, jak i kosmetyczne. Wyrabia się z niego olejek eteryczny o pięknym, błękitnym kolorze i cudownym, ciepłym zapachu. A jak smakuje? Sprawdź.

 

 

Krem rumiankowy

500 ml mleka sojowego

25 pąków kwiatowych rumianku

30 g mąki ziemniaczanej

70 g cukru

120 g żurawiny lub innych wybranych owoców

Przygotowanie:

Zagotuj mleko. Zdejmij z ognia. Wrzuć pąki kwiatów rumianku do mleka. Zaparzaj około 30 minut pod przykryciem. Przecedź. Do naparu dodaj cukier

i mąkę ziemniaczaną. Gotuj na małym ogniu około minuty, mieszając aż zgęstnieje.

Przelej do 4 pucharków, wystudź i przechowuj w chłodnym miejscu. Przed podaniem pozostaw krem na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Ułóż żurawinę lub inne wybrane owoce na każdym deserze, by nie tylko kusić smakiem ale też widokiem.

 

Opracowanie na podstawie:

Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl