
Rumianek pospolity to niezwykle pożyteczna roślina często spotykana na polach i łąkach. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Ceniony jest za swoje właściwości zarówno lecznicze, jak i kosmetyczne. Wyrabia się z niego olejek eteryczny o pięknym, błękitnym kolorze i cudownym, ciepłym zapachu. A jak smakuje? Sprawdź.
Krem rumiankowy
500 ml mleka sojowego
25 pąków kwiatowych rumianku
30 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru
120 g żurawiny lub innych wybranych owoców
Przygotowanie:
Zagotuj mleko. Zdejmij z ognia. Wrzuć pąki kwiatów rumianku do mleka. Zaparzaj około 30 minut pod przykryciem. Przecedź. Do naparu dodaj cukier
i mąkę ziemniaczaną. Gotuj na małym ogniu około minuty, mieszając aż zgęstnieje.
Przelej do 4 pucharków, wystudź i przechowuj w chłodnym miejscu. Przed podaniem pozostaw krem na jakiś czas w temperaturze pokojowej. Ułóż żurawinę lub inne wybrane owoce na każdym deserze, by nie tylko kusić smakiem ale też widokiem.
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl