
Polecamy rozgrzewającą potrawę – gęstą i pożywną – na bazie kalafiora, z dodatkiem płatków owsianych i przypraw: gorczycy, goździków, imbiru i kozieradki. To danie rozgrzeje każdego zmarzlucha. Przystrój świeżymi liśćmi kolendry.
Czas przygotowania: 30 minut
umiarkowanie + wata, 0 pitta, – – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 3 porcje potrawy.
Składniki:
1 szklanka kalafiora pokrojonego w kostkę
3 łyżki suchych płatków owsianych
1/4–1 szklanki posiekanej cebuli (do smaku, dla pitta zmniejsz ilość)
3 szklanki wody
1/2 szklanki nasion kozieradki
1 łyżka ghee lub oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
2 goździki
1/2 łyżeczki nasion kminu
4-5 łyżeczki kurkumy
4–5 świeżych liści curry (jeśli możesz je dostać)
1/2 łyżeczki świeżego, startego korzenia imbiru
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka soku z limonki lub soku z cytryny
Przygotowanie:
Do średniego garnka nalej wody, dodaj kalafiora, płatki owsiane, cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie (około 10 minut).
Rozgrzej ghee lub olej na małej patelni, dodaj nasiona kozieradki, gorczycy, kminu i goździki. Kiedy nasiona gorczycy zaczną strzelać, wrzuć kurkumę i liście curry, smaż kolejne 30 sekund. Wrzuć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka i dodaj resztę składników. Dobrze wymieszaj.
Gotuj bez przykrycia przez 10–15 minut, czasem mieszając. Przystrój świeżymi, pokrojonymi liśćmi kolendry. Znakomicie rozgrzewające danie, które sprawdzi się jako gorąca kolacja.
Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.