
Potrawa na bazie ryżu i fasolki mung, którą proponujemy, ma właściwości rozgrzewające, stymuluje trawienie i krążenie, a przy okazji jest bardzo smaczna. Rozgrzewający kociołek polecamy na zimowy obiad lub ciepłą, pożywną kolację. Smakuje wybornie zwłaszcza po długim spacerze!
Lista ziół użytych w przepisie może stanowić pewne wyzwanie, w rzeczywistości jednak bardzo łatwo zrobić to danie. Zioła wykorzystane w potrawie są powszechnie dostępne, a ich kombinacja daje nieco orientalny aromat.
Czas przygotowania: 2 godziny
Z podanej ilości składników przygotujesz 2-3 porcje potrawy.
– wata, + pitta, – kapha
Składniki:
1/2 szklanki ryżu basmati
1/4 szklanki fasolki mung
6 szklanek wody
1 łyżka ghee
1 łyżeczka nasion kminu (lub ½ łyżeczki zmielonego kminu)
1 łyżeczka nasion kolendry
3/4 łyżeczki nasion kardamonu
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 liść laurowy
2 łyżki ghee, dodatkowo
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka kurkumy
3/4 łyżeczki soli kamiennej
1 łyżka świeżego startego imbiru
1/2 małej, posiekanej cebuli
1-2 ząbków czosnku (według uznania)
2–4 szklanek świeżych, drobno pokrojonych warzyw: marchewki, warzyw zielonych, fasoli lub cukinii
2 lub więcej szklanek wody (według potrzeby)
Przygotowanie:
Dokładnie wypłucz ryż i fasolkę mung, aż woda będzie czysta. Rozgrzej łyżkę ghee w średniej wielkości rondlu i dodaj całe nasiona kminu. Niech lekko się przyrumienią. Dodaj ryż, fasolkę mung i wodę, gotuj przez 45 minut. Rozgrzej kolejne 2 łyżki ghee na małej patelni. Dodaj kolendrę, kardamon, pieprz i liść laurowy. Smaż przez około 2–3 minuty. Następnie, mieszając, dodaj resztę przypraw i cebulę (oraz czosnek, jeśli go używasz). Zmiksuj mieszankę przypraw mikserem wraz z połową (lub mniej) szklanki wody. Dodaj zmielone przyprawy do ryżu i fasolki mung. Opłucz mikser, używając do tego 2 szklanek wody i wlej tę wodę do kiczadi. Gotuj przez następne 20 minut. Smacznego!
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.