Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia
  • ryż
  • fasolka
  • mung
Rozgrzewający kociołek

Potrawa na bazie ryżu i fasolki mung, którą proponujemy, ma właściwości rozgrzewające, stymuluje trawienie i krążenie, a przy okazji jest bardzo smaczna. Rozgrzewający kociołek polecamy na zimowy obiad lub ciepłą, pożywną kolację. Smakuje wybornie zwłaszcza po długim spacerze!

Lista ziół użytych w przepisie może stanowić pewne wyzwanie, w rzeczywistości jednak bardzo łatwo zrobić to danie. Zioła wykorzystane w potrawie są powszechnie dostępne, a ich kombinacja daje nieco orientalny aromat. 

Czas przygotowania: 2 godziny

Z podanej ilości składników przygotujesz 2-3 porcje potrawy.

– wata, + pitta, – kapha

Składniki:

1/2 szklanki ryżu basmati

1/4 szklanki fasolki mung

6 szklanek wody

1 łyżka ghee

1 łyżeczka nasion kminu (lub ½ łyżeczki zmielonego kminu)

1 łyżeczka nasion kolendry

3/4 łyżeczki nasion kardamonu

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

1 liść laurowy

2 łyżki ghee, dodatkowo

3/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki zmielonych goździków

1 łyżeczka kurkumy

3/4 łyżeczki soli kamiennej

1 łyżka świeżego startego imbiru

1/2 małej, posiekanej cebuli

1-2 ząbków czosnku (według uznania)

2–4 szklanek świeżych, drobno pokrojonych warzyw: marchewki, warzyw zielonych, fasoli lub cukinii

2 lub więcej szklanek wody (według potrzeby)

 

Przygotowanie:

Dokładnie wypłucz ryż i fasolkę mung, aż woda będzie czysta. Rozgrzej łyżkę ghee w średniej wielkości rondlu i dodaj całe nasiona kminu. Niech lekko się przyrumienią. Dodaj ryż, fasolkę mung i wodę, gotuj przez 45 minut. Rozgrzej kolejne 2 łyżki ghee na małej patelni. Dodaj kolendrę, kardamon, pieprz i liść laurowy. Smaż przez około 2–3 minuty. Następnie, mieszając, dodaj resztę przypraw i cebulę (oraz czosnek, jeśli go używasz). Zmiksuj mieszankę przypraw mikserem wraz z połową (lub mniej) szklanki wody. Dodaj zmielone przyprawy do ryżu i fasolki mung. Opłucz mikser, używając do tego 2 szklanek wody i wlej tę wodę do kiczadi. Gotuj przez następne 20 minut. Smacznego!

Opracowanie przepisu na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl