
Polecamy aromatyczny napój, który znakomicie sprawdzi się podczas jesiennych, chłodnych i deszczowych wieczorów. Jest rozgrzewający i delikatnie uspokajający. Jeden kubek gorącego napoju zapewni dobry, regenerujący sen.
Napój ma działanie równoważące i tonizujące.
Czas przygotowania: 10 minut
– – wata, 0 pitta, 0 kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 szklanki napoju.
Składniki:
1 szklanka mleka krowiego lub koziego (krowie dla wata, kozie dla kapha)
1 szklanka wody
1 łyżeczka świeżego, startego korzenia imbiru
3-4 nasiona kardamonu
0,5-1 łyżeczki ghee
Przygotowanie:
Wlej mleko i wodę do małego garnka, dodaj imbir i kardamon. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż się zagotuje. Natychmiast zmniejsz ogień na mały i gotuj przez 5 minut. Nalej do kubków i dodaj ghee.
Uwagi: Jeśli zastąpisz świeży imbir imbirem suszonym (1/4 łyżeczki) i użyjesz mleka koziego zamiast krowiego, możesz również podać go osobie kapha jako środek łagodzący. Pitta może w ogóle nie dodawać imbiru i w ten sposób skorzystać z równoważącego działania napoju.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.