Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowe odżywianie
  • ajurweda przepisy
  • przyprawy indyjskie
kuchnia ajurwedyjska
Rozgrzewające mleko imbirowe

Polecamy aromatyczny napój, który znakomicie sprawdzi się podczas jesiennych, chłodnych i deszczowych wieczorów. Jest rozgrzewający i delikatnie uspokajający. Jeden kubek gorącego napoju zapewni dobry, regenerujący sen.

Napój ma działanie równoważące i tonizujące. 

Czas przygotowania: 10 minut

– – wata, 0 pitta, 0 kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 2 szklanki napoju.

Składniki:

1 szklanka mleka krowiego lub koziego (krowie dla wata, kozie dla kapha)

1 szklanka wody

1 łyżeczka świeżego, startego korzenia imbiru

3-4 nasiona kardamonu

0,5-1 łyżeczki ghee

Przygotowanie:

Wlej mleko i wodę do małego garnka, dodaj imbir i kardamon. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż się zagotuje. Natychmiast zmniejsz ogień na mały i gotuj przez 5 minut. Nalej do kubków i dodaj ghee.

Uwagi: Jeśli zastąpisz świeży imbir imbirem suszonym (1/4 łyżeczki) i użyjesz mleka koziego zamiast krowiego, możesz również podać go osobie kapha jako środek łagodzący. Pitta może w ogóle nie dodawać imbiru i w ten sposób skorzystać z równoważącego działania napoju.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl