
Polecamy przepis na pyszne curry z warzywami i całą masą aromatycznych przypraw. Kalafior, bakłażan, zielona fasolka, cukinia oraz groszek, a także dodatek świeżego imbiru, kolendry, kurkumy i gorczycy - jak smakuje wegetariańskie leczo? Sprawdź.
Składniki:
2 łyżki stołowe ghee
1 łyżka stołowa posiekanego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka nasion kminu
1/2 łyżeczki nasion kolendry
3/4 łyżeczki nasion brązowej gorczycy
1 duży drobno pokrojony pomidor lub 2 średnie
1 szklanka posiekanego kalafiora
3/4 szklanki bakłażana obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
3/4 szklanki drobno posiekanej zielonej fasoli
3/4 szklanki groszku
1 średnia cukinia pokrojona w kostkę
1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka kurkumy
1/2 szklanki wody
2 łyżki stołowe świeżej, posiekanej natki kolendry
Przygotowanie:
Podgrzej ghee w garnku z powłoką zapobiegającą przywieraniu lub w woku. Dodaj imbir, kmin, czarny pieprz i nasiona gorczycy, podsmażaj na małym ogniu przez około 2 minuty, do chwili gdy nasiona gorczycy zaczną „podskakiwać”. Dodaj pomidora i podsmażaj przez kolejne 3-4 minuty, często mieszając.
Dodaj warzywa i kurkumę oraz wlej wodę. Doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 25-30 minut, do chwili gdy warzywa będą miękkie. W ostatniej minucie dodaj kolendrę.
Zobacz nasiona kolendry w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz kurkumę w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Warzywa duszone w orientalnym stylu
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu