
Polecamy przepis na smakowity, aromatyczny rosół wegański, który wzmacnia odporność, poprawia trawienie oraz znakomicie odżywia i regeneruje organizm. Rozgrzewający rosołek przygotujesz w 30 minut. Pyszny rosół - to idealna potrawa na tę chłodną porę roku. Spróbuj!
Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji rosołu.
Składniki:
2 łyżeczki oleju kokosowego
1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
1 mały pokrojony por
5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego (lub utartego)
2 ząbki czosnku (dla doszy pitta)
6-8 ząbków czosnku (dla doszy wata i kapha)
6 szklanek bulionu warzywnego (lub wody)
3 kawałki wodorostów nori lub kombu
2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę
1,5 szklanki marchewki i/lub czerwonych ziemniaków pokrojonych w kostkę
6-8 grzybów shiitake
1/4 pęczka jarmużu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń dla doszy pitta)
sok z ½ cytryny (opcjonalnie)
1,5 łyżki miso
Przygotowanie:
W średnim garnku, ustawiony, na niezbyt dużym ogniu, rozgrzej olej kokosowy. Dodaj nasiona gorczycy i kurkumę. Mieszając, smaż przez minutę lub do chwili, gdy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos. Mieszając, dodaj pora, imbir i czosnek. Podsmażaj kolejną minutę. Dodaj bulion, nori, dynię oraz marchewki, grzyby, ewentualnie jarmuż. Przykryj i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do chwili, gdy dynia zmięknie. Zestaw z ognia. Dodaj sól, pieprz kajeński oraz ewentualnie sok z cytryny. Przykryj. Odstaw na bok na 5 minut. Mieszając, dodaj czubatą łyżeczkę miso do każdej porcji.
Aby zupa jeszcze bardziej wzmacniała odporność, podczas gotowania dodaj jedynie połowę czosnku, a drugą surową połowę dołóż tuż przed podaniem.
Na zdrowie! Smacznego!
Olej kokosowy oraz rozmaite przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.