Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • dieta ajurwedyjska
  • przepisy bezglutenowe
  • dania wegańskie
przepisy wegańskie
Rosół wegański – na zdrowie

Polecamy przepis na smakowity, aromatyczny rosół wegański, który wzmacnia odporność, poprawia trawienie oraz znakomicie odżywia i regeneruje organizm. Rozgrzewający rosołek przygotujesz w 30 minut. Pyszny rosół - to idealna potrawa na tę chłodną porę roku. Spróbuj!

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji rosołu.

 

Składniki:

2 łyżeczki oleju kokosowego

1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy

1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

1 mały pokrojony por

5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego (lub utartego)

2 ząbki czosnku (dla doszy pitta)

6-8 ząbków czosnku (dla doszy wata i kapha)

6 szklanek bulionu warzywnego (lub wody)

3 kawałki wodorostów nori lub kombu

2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę

1,5 szklanki marchewki i/lub czerwonych ziemniaków pokrojonych w kostkę

6-8 grzybów shiitake

1/4 pęczka jarmużu (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń dla doszy pitta)

sok z ½ cytryny (opcjonalnie)

1,5 łyżki miso

 

Przygotowanie:

W średnim garnku, ustawiony, na niezbyt dużym ogniu, rozgrzej olej kokosowy. Dodaj nasiona gorczycy i kurkumę. Mieszając, smaż przez minutę lub do chwili, gdy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos. Mieszając, dodaj pora, imbir i czosnek. Podsmażaj kolejną minutę. Dodaj bulion, nori, dynię oraz marchewki, grzyby, ewentualnie jarmuż. Przykryj i doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do chwili, gdy dynia zmięknie. Zestaw z ognia. Dodaj sól, pieprz kajeński oraz ewentualnie sok z cytryny. Przykryj. Odstaw na bok na 5 minut. Mieszając, dodaj czubatą łyżeczkę miso do każdej porcji.

Aby zupa jeszcze bardziej wzmacniała odporność, podczas gotowania dodaj jedynie połowę czosnku, a drugą surową połowę dołóż tuż przed podaniem.

Na zdrowie! Smacznego!

 

Olej kokosowy oraz rozmaite przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Krupnik warzywny

Leczo ze słodkiej papryki

Zupa cebulowa 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl