
Raita do smaczny dodatek do posiłków, który dodatkowo poprawia trawienie. Głównym składnikiem zwykle jest jogurt. Z dużą ilością przypraw i przypraw będzie doskonałym dodatkiem do dań głównych i przystawek. Aromatyczny, wyrazisty smak pomidorów - spróbuj.
W ajurwedzie zwykle nie łączy się pomidorów z jogurtem. Ten przepis jest doskonałym przykładem na to, że właściwe połączenie przypraw i ziół może zrównoważyć pokarmy, które do siebie nie pasują.
Składniki:
4 szklanki świeżych, pokrojonych pomidorów
1 szklanka jogurtu
2 łyżki ghee
1/2 łyżeczki nasion kminu
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1 szczypta asafetydy
5 świeżych lub suszonych liści curry
1 mała garść posiekanych natki kolendry
1 duża szczypta pieprzu kajeńskiego lub 1/2 posiekanej, małej, zielonej papryczki chilli
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Umyj pomidory i pokrój je na średnie kawałki. Delikatnie wymieszaj pomidory z jogurtem i odstaw na bok. Na małej patelni ustawionej na średnim ogniu rozgrzej ghee. Kiedy będzie gorące, dodaj nasiona gorczycy, kminu, asafetydę i liście curry. Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos. Dodaj kolendrę i pieprz kajeński lub chilli. Wymieszaj i zestaw z ognia.
Dodaj przyprawy do pomidorów i jogurtu. Posól i starannie wymieszaj. Podawaj po 1-2 łyżki na osobę jako przystawkę do głównego dania.
Osoby o konstytucji pitta mogą dodać więcej kolendry, nasion kminu i liści curry oraz pominąć pieprz kajeński, chilli i asafetydę.
Przeczytaj także:
Sos pietruszkowy z nasionami dyni
Przystawka z jarmużu z migdałami
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.