
Polecamy przepis na pyszną potrawę na bazie quinoa. Quinoa zawiera więcej białka niż inne zboża, a dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B. Znakomite dla wegan i osób na diecie bezglutenowej. Jak smakuje quinoa z dodatkiem przypraw, z odrobiną cynamonu, kardamonu i żurawiny?
Składniki:
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
szczypta asafetydy
szczypta czarnego pieprzu
3/4 szklanki pokrojonego kopru włoskiego lub selera
1 szklanka quinoa
2 szklanki wody (lub bulionu warzywnego)
szczypta soli
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki rozgniecionych nasion kardamonu
Przygotowanie:
Podgrzej oliwę w rondelku. Dodaj asafetydę, a po minucie koper włoski lub seler. Smaż przez 5 minut na wolnym ogniu.
Dodaj komosę i smaż przez 2 minuty. Wlej wodę lub bulion, dodaj sól, suszoną żurawinę, cynamon i kardamon. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, dopóki komosa nie napęcznieje i nie zmięknie, czyli około 30 minut.
Zobacz asafetyda w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu