
Polecamy przepis na pyszny humus, który jest znakomitym dodatkiem do pieczywa lub grillowanych warzyw. Można użyć go jako dip na przyjęciach, świetnie komponuje się też z plastrami cukinii lub selera. A może humus z oliwkami i awokado? Spróbuj.
Czas przygotowania: 15 minut (dodatkowo czas namaczania ciecierzycy)
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 szklanki humusu.
Składniki:
1 szklanka surowych nasion dyni
2 szklanki wody
2 puszki (400 gramów) lub 3,5 szklanki ugotowanej, odsączonej i wypłukanej ciecierzycy
1 szklanka wody z młodego kokosa
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 ząbki czosnku
2,5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego
1/2 pęczka kolendry
1 awokado
1 łyżka surowego tahini
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka surowego syropu z agawy lub syropu klonowego
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Namocz nasiona dyni w miseczce wody przez 4-6 godzin. Odsącz je i przełóż do miksera lub blendera. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Miksuj przez 30 sekund lub do uzyskania gładkiej konsystencji.
Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Jeśli humus jest zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek wody kokosowej i ponownie zmiksuj.
Humus możesz podawać z pieczywem, z plastrami słodkich jabłek, z oliwkami, z grillowanymi warzywami, z pieczonym burakiem lub plastrami surowych warzyw (cukinii, selera). Możesz posypać świeżo pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz książkę "Gotuj z ajurwedą dla zdrowia" w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Placuszki ziemniaczane bez glutenu
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu