Polecamy pyszne samosy - bardzo popularne w kuchni azjatyckiej. Delikatne ciasto i pyszne warzywne nadzienie - to wspaniały pomysł zarówno na letni obiad, jak i kolację. Samosy możesz przygotować wcześniej i wziąć je ze sobą w podróż. Będą idealną przekąską na mały i wielki głód.
Z podanej ilości składników przygotujesz porcje dla 4 osób.
Nadzienie:
4 średnie ziemniaki
2 szklanki mieszanych warzyw (marchew, zielony groszek, kalafior)
2 garść drobno posiekanej natki kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/4 szklanki oleju krokoszowego
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki wody
olej do głębokiego smażenia
Nadzienie:
Umyj ziemniaki i ugotuj w mundurkach. Umyj pozostałe warzywa, pokrój je drobno i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Wystudź ugotowane ziemniaki, obierz i pokrój w małą kostkę. Przecedź ugotowane warzywa i wymieszaj z ziemniakami. Dodaj kolendrę, kurkumę, sól i pieprz kajeński, po czym dokładnie wymieszaj.
Ciasto:
Wymieszaj mąkę i sól w płytkim naczyniu. Rozgrzej olej krokoszowy do takiej temperatury, aby wrzucona nań drobinka mąki zaskwierczała. W mące zrób dołek i wlej do niego rozgrzany olej. Ostrożnie wymieszaj. Następnie dodaj po kilka łyżek wody, mieszając i zagniatając ciasto dłońmi, aż stanie się gęste i gładkie oraz nie będzie przywierać do ręki. Przykryj naczynie z ciastem i odstaw na około 20 minut.
Przygotowanie samosy:
Oderwij kawałek ciasta o wielkości orzecha włoskiego i uformuj w kulkę. Rozwałkuj kulkę na lekko podsypanej mąką stolnicy, aż zrobi się z niej okrągły naleśnik o średnicy 10-12 cm i grubości około 3 mm. Na środek nałóż 2 łyżki wystudzonego nadzienia. Następnie zawijaj brzegi w taki sposób, aby otrzymać trójkątny kształt. Dokładnie zlep końce. Jeśli nie chcą się zlepić, zwilż je lekko odrobiną wody lub mleka, a następnie ściśnij. Kiedy nadziejesz wszystkie samosy, zacznij smażyć je na głębokim oleju.
Rozgrzej olej do takiej temperatury, aby wrzucona doń kropelka ciasta natychmiast wypływała na wierzch ze skwierczeniem. Włóż 1-2 samosy do gorącego oleju i smaż je przez około 4-5 minut, często odwracając aż zarumienią się na złotawy kolor. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj.
Smacznego!
Zobacz kurkuma mielona w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu