Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia indyjska
  • zdrowa dieta
  • potrawy wegańskie
  • samosy
kuchnia indyjska
Pyszne samosy warzywne

Polecamy pyszne samosy - bardzo popularne w kuchni azjatyckiej. Delikatne ciasto i  pyszne warzywne nadzienie - to wspaniały pomysł zarówno na letni obiad, jak i kolację. Samosy możesz przygotować wcześniej i wziąć je ze sobą w podróż. Będą idealną przekąską na mały i wielki głód.

Z podanej ilości składników przygotujesz porcje dla 4 osób.


Nadzienie:

4 średnie ziemniaki

2 szklanki mieszanych warzyw (marchew, zielony groszek, kalafior)

2 garść drobno posiekanej natki kolendry

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

 

Ciasto:

3 szklanki mąki

1/4 szklanki oleju krokoszowego

1/2 łyżeczki soli

3/4 szklanki wody

olej do głębokiego smażenia

 

Nadzienie:

Umyj ziemniaki i ugotuj w mundurkach. Umyj pozostałe warzywa, pokrój je drobno i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Wystudź ugotowane ziemniaki, obierz i pokrój w małą kostkę. Przecedź ugotowane warzywa i wymieszaj z ziemniakami. Dodaj kolendrę, kurkumę, sól i pieprz kajeński, po czym dokładnie wymieszaj.

 

Ciasto:

Wymieszaj mąkę i sól w płytkim naczyniu. Rozgrzej olej krokoszowy do takiej temperatury, aby wrzucona nań drobinka mąki zaskwierczała. W mące zrób dołek i wlej do niego rozgrzany olej. Ostrożnie wymieszaj. Następnie dodaj po kilka łyżek wody, mieszając i zagniatając ciasto dłońmi, aż stanie się gęste i gładkie oraz nie będzie przywierać do ręki. Przykryj naczynie z ciastem i odstaw na około 20 minut.

 

Przygotowanie samosy:

Oderwij kawałek ciasta o wielkości orzecha włoskiego i uformuj w kulkę. Rozwałkuj kulkę na lekko podsypanej mąką stolnicy, aż zrobi się z niej okrągły naleśnik o średnicy 10-12 cm i grubości około 3 mm. Na środek nałóż 2 łyżki wystudzonego nadzienia. Następnie zawijaj brzegi w taki sposób, aby otrzymać trójkątny kształt. Dokładnie zlep końce. Jeśli nie chcą się zlepić, zwilż je lekko odrobiną wody lub mleka, a następnie ściśnij. Kiedy nadziejesz wszystkie samosy, zacznij smażyć je na głębokim oleju.

Rozgrzej olej do takiej temperatury, aby wrzucona doń kropelka ciasta natychmiast wypływała na wierzch ze skwierczeniem. Włóż 1-2 samosy do gorącego oleju i smaż je przez około 4-5 minut, często odwracając aż zarumienią się na złotawy kolor. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj.

Smacznego!

 

Zobacz kurkuma mielona w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Potrawka z kalafiora 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl