
Podajemy przepis na smakowite burgery z czerwonej fasolki, marchewki i tartych buraczków. Dodaj ulubione przyprawy oraz ulubione dodatki: smażoną cebulkę, pomidora, sałatę. Burgery są znakomitym pomysłem na obiad dla dzieci.
Składniki na kotlety:
3 szklanki ugotowanej fasolki
1 szklanka startej surowej marchewki
1 szklanka startych surowych buraków
1 duża cebula (drobno pokrojona)
5-6 ząbków czosnku (wyciśnięte lub drobno pokrojone)
kilka łyżek mąki (najlepiej jaglana, owsiana lub razowa)
kilka łyżeczek oliwy z oliwek
przyprawy: sól i pieprz
Dodatki: sałata, pomidor, dowolne kiełki, ogórki kiszone, musztarda (lub inny preferowany sos), cebulka smażona lub karmelizowana,.
Przygotowanie:
Namoczoną (12 godzin) fasolkę gotujemy z dodatkiem ulubionych przypraw, aż będzie miękka. Po ugotowaniu blenderujemy ją razem z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki czyli marchewkę, buraki, cebulę, mąkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem i i formujemy kotlety, które układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Jeśli masa będzie zbyt krucha lub kotlety nie będą się kleiły, można dodać więcej oliwy i/lub mąki.
Kotlety wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. W połowie pieczenia przewracamy burgery na drugą stronę. Upieczone burgery powinny być kruche z zewnątrz i lekko wilgotne w środku.
Przepis pochodzi z książki:
Mamo, tato – dlaczego nie jemy zwierząt? Czyli o tym, jak dzieci ratują świat. Donata Marfiak, Jerzy Rey, ilustracje Kuba Mojżeszek, Kraków 2014.