Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • przepisy wegetariańskie
  • dania dla wegan
  • przepisy dla dzieci
przepisy wegetariańskie
Pyszne i zdrowe burgery roślinne

Podajemy przepis na smakowite burgery z czerwonej fasolki, marchewki i tartych buraczków. Dodaj ulubione przyprawy oraz ulubione dodatki: smażoną cebulkę, pomidora, sałatę. Burgery są znakomitym pomysłem na obiad dla dzieci.

Składniki na kotlety:

3 szklanki ugotowanej fasolki

1 szklanka startej surowej marchewki

1 szklanka startych surowych buraków

1 duża cebula (drobno pokrojona)

5-6 ząbków czosnku (wyciśnięte lub drobno pokrojone)

kilka łyżek mąki (najlepiej jaglana, owsiana lub razowa)

kilka łyżeczek oliwy z oliwek

przyprawy: sól i pieprz

Dodatki: sałata, pomidor, dowolne kiełki, ogórki kiszone, musztarda (lub inny preferowany sos), cebulka smażona lub karmelizowana,.

Przygotowanie:

Namoczoną (12 godzin) fasolkę gotujemy z dodatkiem ulubionych przypraw, aż będzie miękka. Po ugotowaniu blenderujemy ją razem z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki czyli marchewkę, buraki, cebulę, mąkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem i i formujemy kotlety, które układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Jeśli masa będzie zbyt krucha lub kotlety nie będą się kleiły, można dodać więcej oliwy i/lub mąki.

Kotlety wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. W połowie pieczenia przewracamy burgery na drugą stronę. Upieczone burgery powinny być kruche z zewnątrz i lekko wilgotne w środku.

 

Przepis pochodzi z książki:

Mamo, tato – dlaczego nie jemy zwierząt? Czyli o tym, jak dzieci ratują świat. Donata Marfiak, Jerzy Rey, ilustracje Kuba Mojżeszek, Kraków 2014.

Książkę można nabyć tutaj - zielonysklep.com

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl