
To prosta, zaskakująco smaczna i bardzo aromatyczna zupa, którą przygotujesz w 15 minut. Jest bardzo pożywna, zawiera dużą ilość białka i witamin z grupy B. To wegańska i bezglutenowa zupa, przy tym bardzo bogata w składniki odżywcze. Znakomity pomysł na szybki i zdrowy obiad. Spróbuj.
Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje zupy.
Składniki:
4 szklanki wody
1 drobno pokrojony ząbek czosnku (pomiń w przypadku osób pitta)
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/4 szklanki prażonych wodorostów „palma morska”
1/4 szklanki miso
2 drobno pokrojone zielone cebulki
świeży koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z czosnkiem oraz imbirem w średnim rondlu ustawionym na średnim ogniu. Dodaj wodorosty. Przykryj. Zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zestaw z ognia. Dodaj miso i mieszaj, aż się rozpuści. Włóż zieloną cebulkę. Udekoruj świeżym koperkiem lub świeżo pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Zupa pomidorowa po ajurwedyjsku
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.