Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • zdrowe odżywianie
  • ajurweda przepisy
zdrowa dieta
Puree ziemniaczane z majerankiem

Polecamy proste i smaczne danie z ziemniaków z dodatkiem świeżej natki pietruszki i świeżo posiekanego majeranku. Wspaniałe zarówno na szybki lunch, jak i na ciepłą kolację. Ziemniaki są bogate w witaminę C.

Ziemniaki od stuleci były zalecane przez ajurwedę jako bogate źródło witaminy C oraz łatwo przyswajalnej skrobii. Są lekkostrawne, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby chorujące na niestrawność lub odczuwające dolegliwości związane z wątrobą.

Czas przygotowania: 45 minut

0 wata, – pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

 

Składniki:

8 ziemniaków

1/2 szklanki mleka koziego, gorącego

1/4 szklanki (4 łyżki) ghee

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki (według uznania)

1 łyżeczka świeżego, posiekanego majeranku (według uznania)

 

Przygotowanie:

Wlej 1–1,5 litra wody do garnka średniej wielkości i doprowadź do wrzenia (woda powinna zakrywać ziemniaki). W tym czasie obierz ziemniaki ze skórki.

Kiedy woda zacznie się gotować, włóż ziemniaki do wody. Gotuj do miękkości (około 20 minut). Odcedź ziemniaki i przesyp do dużej miski. Rozgnieć widelcem albo tłuczkiem, w czasie ugniatania dodaj gorące mleko kozie i ghee. Dla osób wata możesz dodać więcej ghee.

Dopraw solą i ziołami do smaku. Dodaj świeżego majeranku i posyp świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Podawaj gorące. Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl