
Polecamy proste i smaczne danie z ziemniaków z dodatkiem świeżej natki pietruszki i świeżo posiekanego majeranku. Wspaniałe zarówno na szybki lunch, jak i na ciepłą kolację. Ziemniaki są bogate w witaminę C.
Ziemniaki od stuleci były zalecane przez ajurwedę jako bogate źródło witaminy C oraz łatwo przyswajalnej skrobii. Są lekkostrawne, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby chorujące na niestrawność lub odczuwające dolegliwości związane z wątrobą.
Czas przygotowania: 45 minut
0 wata, – pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
8 ziemniaków
1/2 szklanki mleka koziego, gorącego
1/4 szklanki (4 łyżki) ghee
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki (według uznania)
1 łyżeczka świeżego, posiekanego majeranku (według uznania)
Przygotowanie:
Wlej 1–1,5 litra wody do garnka średniej wielkości i doprowadź do wrzenia (woda powinna zakrywać ziemniaki). W tym czasie obierz ziemniaki ze skórki.
Kiedy woda zacznie się gotować, włóż ziemniaki do wody. Gotuj do miękkości (około 20 minut). Odcedź ziemniaki i przesyp do dużej miski. Rozgnieć widelcem albo tłuczkiem, w czasie ugniatania dodaj gorące mleko kozie i ghee. Dla osób wata możesz dodać więcej ghee.
Dopraw solą i ziołami do smaku. Dodaj świeżego majeranku i posyp świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Podawaj gorące. Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.