
Pudding z migdałów, orzechów włoskich ze szczyptą szafranu? Delikatny, ciepły, rozgrzewający, rozpływający się w ustach, kojący w smaku. Może zechcesz dodać do niego daktyle? A może spróbujesz odrobiny ekstrawagancji i przygotujesz pudding z marchwi? Wypróbuj nasz przepis.
Składniki:
garść namoczonych na noc i obranych migdałów
2 filiżanki mleka zbożowego
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka orzechów włoskich
szczypta szafranu
1/2 łyżeczki ghee
Uwaga: według tego przepisu świetnie wychodzą też puddingi z marchwi, daktyli czy ryżu. Dodaj taki składnik, na jaki akurat masz ochotę.
Przygotowanie:
Moczyć szafran w 1 łyżce wody przez około 10 minut. W blenderze zmiksować podprażone na ghee migdały i orzechy z 1 filiżanką mleka. Drugą filiżankę mleka podgrzać, dodać do mleka zmiksowane orzechy, kardamon, namoczony szafran i zagotować. Podawać na ciepło.
Zobacz kardamon w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Deser z daktyli na dobry nastrój
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2018.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu