Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepis ajurwedyjski
  • danie indyjskie
  • deser
  • pudding ryżowy
pudding ryżowy, deser, przepis,
Pudding ryżowy przyrządzony z sercem

Deser jest wyjątkowo pyszny i przypomina w smaku wariant indyjski tego dania. Niestety jest dość sycący i trzeba uważać z ilością – spożywać go w małych, niemal aptekarskich dawkach. Ta wskazówka dotyczy w szczególności kapha, dla którego zaleca się użycie mleka koziego zamiast krowiego.

 

 

Składniki:

½ szklanki surowego ryżu brązowego

½ szklanki surowej kaszy perłowej

3½ szklanki wody

⅛ łyżeczki soli

1¾ szklanki mleka koziego lub krowiego

1 ubite jajko

1 łyżka mąki jęczmiennej

1½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżka cienko pokrojonej lub startej skórki z pomarańczy ekologicznej

1 łyżeczka ghee

2 łyżeczki wanilii

¼ szklanki rodzynek

4 łyżki koncentratu jabłkowego

Nagrzej piekarnik do 175°. Włóż do garnka ryż, jęczmień i sól, wlej wodę i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na całkiem mały i pozostaw na 50 minut (masz wolny czas). Po tym czasie wymieszaj całość z resztą składników. Włóż mieszankę do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piecz przez 45–50 minut bez przykrycia. Ostudź danie i przykryj.

czas przygotowania: 2 godziny

0 wata, – pitta, + kapha

 

Zobacz czekolady zielonysklep.com

Przeczytaj także: Migdałowy krem marzeń

Opracowane na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl