Deser jest wyjątkowo pyszny i przypomina w smaku wariant indyjski tego dania. Niestety jest dość sycący i trzeba uważać z ilością – spożywać go w małych, niemal aptekarskich dawkach. Ta wskazówka dotyczy w szczególności kapha, dla którego zaleca się użycie mleka koziego zamiast krowiego.
Składniki:
½ szklanki surowego ryżu brązowego
½ szklanki surowej kaszy perłowej
3½ szklanki wody
⅛ łyżeczki soli
1¾ szklanki mleka koziego lub krowiego
1 ubite jajko
1 łyżka mąki jęczmiennej
1½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cienko pokrojonej lub startej skórki z pomarańczy ekologicznej
1 łyżeczka ghee
2 łyżeczki wanilii
¼ szklanki rodzynek
4 łyżki koncentratu jabłkowego
Nagrzej piekarnik do 175°. Włóż do garnka ryż, jęczmień i sól, wlej wodę i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na całkiem mały i pozostaw na 50 minut (masz wolny czas). Po tym czasie wymieszaj całość z resztą składników. Włóż mieszankę do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piecz przez 45–50 minut bez przykrycia. Ostudź danie i przykryj.
czas przygotowania: 2 godziny
0 wata, – pitta, + kapha
Zobacz czekolady w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Migdałowy krem marzeń
Opracowane na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl