
Polecamy przepis na pyszny, odżywczy pudding ryżowy. Z ryżem basmati, kardamonem, z dodatkiem płatków kokosowych, rodzynek i gałki muszkatołowej. Delikatnie słodki, o kremowej konsystencji jest znakomitym pomysłem, kiedy jest ci smutno i masz ochotę na małe co nieco. Spróbuj.
Składniki:
1800 ml mleka (2 procent)
1/2 szklanki długoziarnistego ryżu basmati
1/8 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka stołowa płatków kokosowych
2 łyżki stołowe rodzynek
1/2 szklanki brązowego cukru
Przygotowanie:
Zagotuj w garnku połowę ilości mleka, wsyp ryż. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 25 minut, nieustannie mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po tym czasie ryż powinien uzyskać kremową konsystencję. Teraz dodaj resztę mleka, kardamon, gałkę muszkatołową i gotuj dalej przez 60-75 minut, do chwili gdy mleko zgęstnieje do konsystencji budyniu. Często mieszaj, aby potrawa się nie przypaliła.
10 minut przed końcem gotowania dodaj płatki kokosowe i cukier brązowy. Podawaj udekorowane rodzynkami.
Możesz podawać od razu, na gorąco, lub schłodzone.
Ryż basmati, kardamon, cukier brązowy – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.