Indyjskie puddingi (zwane khir) zazwyczaj mają dość płynną konsystencję. Często przyprawia się je szafranem i kardamonem. Niekiedy dodaje się orzechy charole - niewielkie, ale bardzo smaczne. W Indiach słodycze przyrządza się z dodatkiem cukru jaggery. Jak smakują? Sprawdź.
Składniki:
1 szklanka tapioki
5 szklanek wody
1 szczypta mielonego kardamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka orzechów charole (opcjonalnie)
1 szczypta imbiru
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki (albo dowolna ilość, do smaku) cukru sucanat lub innego
Przygotowanie:
Dwukrotnie opłucz tapiokę, odsącz i odstaw na godzinę. Po godzinie zagotuj wodę i wsyp do niej tapiokę, mieszając nieustannie. Nie przestając mieszać, dodaj kardamon, gałkę muszkatołową, orzechy charole oraz imbir. Gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez około 10 minut, aż tapioka zmięknie. Zestaw z ognia. Ciągle mieszając, dodaj ciepłe mleko oraz cukier. Przykryj naczynie. Danie powinno podawać się na ciepło.
Potrawa jest lekkostrawna i szczególnie wskazana w czasie rekonwalescencji.
Zobacz ryż basmati biały w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu