
Wzbogacenie dania o sos czy podanie pysznej przystawki do posiłku sprawi, że menu będzie urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Lekkie, chrupiące i pełne błonnika sałatki stanowią kolorowy i piękny dodatek do większości dań. Zobacz nasze pomysły na wegańskie rozmaitości.
W ajurwedzie wegańskiej produkty o dużej zawartości białka ograniczają się zwykle do warzyw strączkowych. Warzywa strączkowe – jako bogate w błonnik, o niskiej zawartości tłuszczu i bardzo pożywne – mogą korzystnie działać na organizm, trzeba tylko wiedzieć, po które warto sięgnąć. W przepisach z wykorzystaniem fasoli stosuje się przyprawy, które ułatwiają jej trawienie.
Przystawki pomagają zrównoważyć cały posiłek, by był dobrze zbilansowany. Ponadto przystawki łatwo jest łączyć i dobierać, tak aby z prostymi sałatkami, kaszami, zupami czy warzywami stanowiły jednocześnie bogate źródło białka i substancji odżywczych.
Świetną alternatywą na przystawkę są fasole, kasze i zboża, które można łączyć w dowolny sposób. Z dodatkiem świeżych ziół i przypraw mogą stanowić pyszną, szybką i zdrową przekąskę.
Przystawki, które równoważą doszę wata: pasztet z fasolki mung, sałatka z amarantusa, przystawka z brązowym ryżem, sałatka z fasolką adzuki, ciasteczka owsiane, czerwona soczewica, pikantne tofu, tempeh, pieczona cebula.
Przystawki, które równoważą doszę pitta: pasta z fasolki adzuki, pieczona ciecierzyca, sałatka z fasolą kidney, groszek łuskany, pieczone tofu, sałatka z ryżem basmati, kiełki bambusa.
Przystawki, które równoważą doszę kapha: ciasteczka z jęczmienia, sałatka z ryżem basmati, pieczona ciecierzyca, komosa, czerwona soczewica, groszek łuskany, pikantne tofu, tempeh, sałatka z fasolką adzuki, gotowana fasolka mung, faszerowane grzyby.
Co warto wiedzieć o sałatkach?
Dla osób wata najlepsze są sałatki z dużą ilością oliwy oraz dodatkiem orzechów i nasion. Przyjemna chrupkość i wychładzające właściwości sałaty, jarmużu czy kapusty poprawiają samopoczucie osób pitta. Osoby o doszy kapha będą się doskonale czuły, jedząc lekkie, zielone warzywa liściaste z takimi dodatkami jak starta marchewka lub pikantne kiełki.
Świetnym dodatkiem do sałatek są oleje, które są źródłem cennych, zdrowych tłuszczy. Zawsze wybieraj surowe, nierafinowane oleje, tłoczone na zimno najwyższej jakości.
Oleje, które równoważą doszę wata: olej z awokado, z ogórecznika, z wiesiołka, z nasion winogron, z konopi, oliwa z oliwek, z nasion dyni, słonecznikowy, sezamowy.
Oleje, które równoważą doszę pitta: z awokado, z ogórecznika, kokosowy, lniany, konopny, oliwa z oliwek.
Oleje, które równoważą doszę kapha: kokosowy, lniany, z nasion winogron, z konopi, słonecznikowy.
Przeczytaj także:
Soczewica - czerwona, zielona i czarna
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.