
Polecamy pyszną potrawę - pożywną, a jednocześnie lekką i sycącą. Tofu, korzeń pasternaku, duszona kapusta, nasiona kopru, kurkuma - to delikatne wegetariańskie leczo, które znakomicie smakuje z dodatkiem ryżu basmati. Dodaj suszoną miętę i orzeszki piniowe - do dzieła!
Czas przygotowania: 45 minut plus na noc
Składniki:
500 g tofu (lub 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy)
1 duża posiekana cebula
2 łyżki ghee lub oleju słonecznikowego
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/8 łyżeczki nasion kopru
1/2 łyżeczki kurkumy
1 pokrojony korzeń pasternaku
1 mała kapusta (3 szklanki pokrojonej, surowej)
1 duży pomidor lub 1 szklanka puree z pomidora (według uznania, choć to smaczny składnik; pomiń, gdy jest podwyższona dosza pitta)
3/4 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka orzechów piniowych (według uznania)
1/2 łyżeczki suszonej mięty
Przygotowanie:
Wyjmij tofu z zamrażarki, by odtajało. (Jeśli nie zamroziłeś wcześniej tofu, po prostu wyjmij je z pudełka i wstaw do zamrażarki na noc lub dłużej. Zmieni to właściwości produktu, co będzie wyczuwalne w czasie jedzenia, poprawi smak).
Umyj pasternak i pokrój na centymetrowe kawałki. Rozgrzej ghee w dużej patelni, dodaj cebulę i ziele angielskie, smaż około 1 minuty. Dodaj kurkumę i koper, potem pokrojony pasternak. Wymieszaj. Kontynuuj smażenie, aż cebula stanie się miękka i słodka. Dodaj pomidora. Rozdrobnij tofu na kilkucentymetrowe kawałki. Wymieszaj z sosem, przykryj i duś przez 20 minut.
Tymczasem umyj i pokrój kapustę na 2,5-cm kawałki. Pod koniec duszenia dodaj kapustę. Przykryj i gotuj przez następne 10 minut. Dodaj resztę składników i gotuj na wolnym ogniu przez 2–3 minuty.
Uwagi: To bardzo smaczne danie, zwłaszcza z dodatkiem ryżu basmati. Jeśli chcesz znacznie złagodzić doszę kapha, ogranicz ghee lub olej do 1 łyżeczki i dodaj w zamian 1 szklankę wody. Nie dodawaj orzechów piniowych i posyp potrawę hojnie czarnym pieprzem.
Jeśli chcesz zrównoważyć doszę wata, do zamrożonego tofu dodaj więcej ghee i czarnego pieprzu lub suszonego imbiru.
Przeczytaj także:
Przystawka z imbirem na ciepło
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.