Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegetariańska
  • dieta ajurwedyjska
  • przepisy bezglutenowe
  • zdrowa dieta
kuchnia wegetariańska
Przystawka z tofu na ciepło

Polecamy pyszną potrawę - pożywną, a jednocześnie lekką i sycącą. Tofu, korzeń pasternaku, duszona kapusta, nasiona kopru, kurkuma - to delikatne wegetariańskie leczo, które znakomicie smakuje z dodatkiem ryżu basmati. Dodaj suszoną miętę i orzeszki piniowe - do dzieła!

 

Czas przygotowania: 45 minut plus na noc

Składniki:

500 g tofu (lub 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy)

1 duża posiekana cebula

2 łyżki ghee lub oleju słonecznikowego

1/4 łyżeczki ziela angielskiego

1/8 łyżeczki nasion kopru

1/2 łyżeczki kurkumy

1 pokrojony korzeń pasternaku

1 mała kapusta (3 szklanki pokrojonej, surowej)

1 duży pomidor lub 1 szklanka puree z pomidora (według uznania, choć to smaczny składnik; pomiń, gdy jest podwyższona dosza pitta)

3/4 łyżeczki soli morskiej

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka orzechów piniowych (według uznania)

1/2 łyżeczki suszonej mięty

 

Przygotowanie:

Wyjmij tofu z zamrażarki, by odtajało. (Jeśli nie zamroziłeś wcześniej tofu, po prostu wyjmij je z pudełka i wstaw do zamrażarki na noc lub dłużej. Zmieni to właściwości produktu, co będzie wyczuwalne w czasie jedzenia, poprawi smak).

Umyj pasternak i pokrój na centymetrowe kawałki. Rozgrzej ghee w dużej patelni, dodaj cebulę i ziele angielskie, smaż około 1 minuty. Dodaj kurkumę i koper, potem pokrojony pasternak. Wymieszaj. Kontynuuj smażenie, aż cebula stanie się miękka i słodka. Dodaj pomidora. Rozdrobnij tofu na kilkucentymetrowe kawałki. Wymieszaj z sosem, przykryj i duś przez 20 minut.

Tymczasem umyj i pokrój kapustę na 2,5-cm kawałki. Pod koniec duszenia dodaj kapustę. Przykryj i gotuj przez następne 10 minut. Dodaj resztę składników i gotuj na wolnym ogniu przez 2–3 minuty.

Uwagi: To bardzo smaczne danie, zwłaszcza z dodatkiem ryżu basmati. Jeśli chcesz znacznie złagodzić doszę kapha, ogranicz ghee lub olej do 1 łyżeczki i dodaj w zamian 1 szklankę wody. Nie dodawaj orzechów piniowych i posyp potrawę hojnie czarnym pieprzem.

Jeśli chcesz zrównoważyć doszę wata, do zamrożonego tofu dodaj więcej ghee i czarnego pieprzu lub suszonego imbiru.

 

Szukasz smacznych ziół i przypraw do potraw? Nie wiesz, czym udekorować swój posiłek? A może chcesz wypróbować smaczne dodatki? Sprawdź naszą ofertę na zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Tofu z pesto

Przystawka z imbirem na ciepło

Fasola w stylu indyjskim

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl