
Polecamy ciepłą przystawkę z marchewek, która pasuje jako dodatek do pieczonego bakłażana, smażonego ryżu lub kotlecików z kaszy jaglanej. Dobrze komponuje się też z czerwoną fasolką lub soczewicą.
Marchewka to bardzo odżywcze i łatwostrawne warzywo. Zawiera mnóstwo witaminy A. Najczęściej zaleca się ją osobom kapha i wata. Świeży sok z marchewki w połączeniu z sokiem z selera, ogórkiem i sałatą działa korzystnie na pitta. Marchew oczyszcza krew i wpływa tonizująco na nerki.
Czas przygotowania: 15 minut
− wata, umiarkowanie + pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 5-6 porcji potrawy.
Składniki:
4 szklanki marchewek pokrojonych w talarki (4 marchewki średniej wielkości)
1 łyżka oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli morskiej (lub mniej)
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1/4pikantnej pokrojonej papryczki (według uznania, pomiń dla pitta)
3 łyżki wody
1 łyżeczka syropu klonowego
Przygotowanie:
Umyj i pokrój marchewkę. Na ciężkiej patelni rozgrzej olej i wrzuć do niego nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dorzuć kurkumę, marchewki, sól, kolendrę i pieprz. Gotuj bez przykrycia na średnim ogniu, często mieszając, przez 2-3 minuty. Dodaj wodę i syrop klonowy. Przykryj i gotuj 5 minut na małym ogniu. Smacznego!
Jeśli chcesz wzbogacić swoją przystawkę o dodatkową dawkę białka, minerałów, witamin i błonnika, dodaj do niej łyżeczkę rośliny o nazwie MACA, którą znajdziesz w naszym sklepie. Zobacz – Maca BIO Rainforest Foods.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.