
Polecamy ciekawą przystawkę na bazie kiełków fasoli mung. Z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, migdałów – zadowoli gusta najbardziej wybrednych smakoszy. Znakomicie pasuje do ryżu basmati lub smażonego tofu.
Czas przygotowania: 10 minut
– wata, łagodnie + pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.
Składniki:
4 szklanki kiełków fasoli mung
2 łyżki oleju słonecznikowego lub sezamowego
1/2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego
1 łyżka posiekanego korzenia świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego tamari
1/4 szklanki surowych migdałów
1 łyżeczka miodu (według uznania)
Przygotowanie:
Rozgrzej olej, dodaj imbir i kiełki fasolki mung. Dobrze wymieszaj, smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodaj sos tamari, potem migdały. Mieszaj i smaż dalej przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj miód, jeśli chcesz (przepyszne zarówno z miodem, jak i bez).
Uwagi: Jeśli przygotowujesz tę sałatkę dla osób o konstytucji pitta, użyj oleju słonecznikowego i nie dodawaj miodu (wtedy ma działanie 0 pittta).
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.