Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy kulinarne
  • przystawka
  • imbir
przepisy kulinarne, ayurveda
Przystawka z imbirem na ciepło

Polecamy ciekawą przystawkę na bazie kiełków fasoli mung. Z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, migdałów – zadowoli gusta najbardziej wybrednych smakoszy. Znakomicie pasuje do ryżu basmati lub smażonego tofu.

Czas przygotowania: 10 minut

– wata, łagodnie + pitta, – kapha

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.

Składniki:

4 szklanki kiełków fasoli mung

2 łyżki oleju słonecznikowego lub sezamowego

1/2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego

1 łyżka posiekanego korzenia świeżego imbiru

2 łyżki sosu sojowego tamari

1/4 szklanki surowych migdałów

1 łyżeczka miodu (według uznania)

Przygotowanie:

Rozgrzej olej, dodaj imbir i kiełki fasolki mung. Dobrze wymieszaj, smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodaj sos tamari, potem migdały. Mieszaj i smaż dalej przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj miód, jeśli chcesz (przepyszne zarówno z miodem, jak i bez).

Uwagi: Jeśli przygotowujesz tę sałatkę dla osób o konstytucji pitta, użyj oleju słonecznikowego i nie dodawaj miodu (wtedy ma działanie 0 pittta).

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl