
Jak działa koper, a jak kminek? Jakie właściwości ma kolendra, na co pomaga kozieradka? Kiedy lepiej użyć czosnku, a kiedy kurkumy? Przygotowaliśmy krótką listę przypraw najczęściej stosowanych w kuchni.
liść laurowy: rozgrzewa, pomaga w trawieniu
czarna gorczyca: pomaga w trawieniu, ma silne właściwości rozgrzewające
czarny pieprz ziarnisty: rozgrzewa, pomaga w trawieniu, jest wiatropędny
kardamon: ma właściwości łagodzące, pobudza trawienie
cynamon: rozgrzewa i nadaje słodki smak, pomaga w trawieniu
goździki: silnie rozgrzewają, pomagają w trawieniu
kolendra: schładza, łagodzi, pomaga w trawieniu, jest wiatropędna
kminek: jest wiatropędny, pomaga w trawieniu, równoważy wszystkie dosze
koper: schładza, nadaje potrawom słodki smak, pomaga w trawieniu, wpływa tonizująco na żołądek
kozieradka: rozgrzewa, pomaga w trawieniu, tonizuje, jest skuteczna w odchudzaniu
czosnek: rozgrzewa, działa wzmacniająco i bakteriobójczo, zmniejsza ilość toksyn w organizmie
imbir: rozgrzewa, ma silne właściwości stymulujące trawienie
szafran: chłodzi, tonizuje, pomaga w trawieniu, równoważy wszystkie dosze
kurkuma: jest wyjątkowo użyteczna w trawieniu białka, korzystna dla wszystkich dosz
asafetyda: łagodzi wata, pomaga w przyswajaniu pokarmu, ma silne właściwości wiatropędne
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.