
Polecamy mieszankę przypraw masala - idealny dodatek do herbaty. Jak smakuje herbata w orientalnym stylu? Imbir, goździki, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa - dodaj 1 szczyptę mieszanki do herbaty i ciesz się głębokim smakiem i aromatem napoju. Można spożywać także na zimno. Spróbuj
Składniki:
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
Zmieszaj przyprawy. Aby przygotować herbatę, dodaj 1 szczyptę mieszanki na szklankę wody.
Mieszanka równoważy wszystkie trzy dosze, przy czym osoby o konstytucji pitta powinny dodawać mniej czarnego pieprzu i goździków.
Indyjskie przyprawy masala do różnych potraw i napojów znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.