Dieta sattwiczna to dieta wegetariańska, odwołująca się do tradycji bramińskiej, co sprawia, że jest ona nie tylko zdrowa, lekka i odświeżająca, ale także smaczna, aromatyczna i właściwa dla poszczególnych konstytucji.
Odpowiednio zaplanowany posiłek sattwiczny zawiera składniki z różnych grup podawane jednocześnie. Posiłek sattwiczny zazwyczaj składa się z:
1. Danie główne to zwykle warzyw oraz warzyw strączkowych lub zbóża.
2. Warzywny dodatek do dania głównego, zwykle jest to prosta potrawa z warzyw gotowanych na parze lub smażonych krótko na głębokim tłuszczu.
3. Dal, czyli purée z soczewicy, dzięki któremu zapewniamy sobie białko oraz nawilżenie.
4. Surówka.
5. Sos jogurtowy, czyli raita (sanskr.), zawiera białko i sprawia, że czujemy w ustach kojący chłód.
6. Ryż lub inne zboża.
7. Czatnej, pikle lub inne ostre dodatki, zapewniające posiłkowi smak słodki, cierpki i ostry.
Powodem tak zróżnicowanego składu posiłku jest zapewnienie ciału idealnej proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów oraz pierwiastków śladowych, dzięki czemu mogą się one mieszać, wzajemnie ze sobą reagować, a następnie być wchłaniane w tkankach w sposób gwarantujący jak najpełniejsze wchłanianie i odżywienie tkanek.
Zobacz książki o ajurwedzie w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Otyłość w terapii ajurwedyjskiej
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl