
Przekąski, przystawki i ciekawe sałatki to prosty sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Świetnie nadają się na spotkanie z bliskimi, gdy się spieszysz lub gdy czujesz mały głód i chcesz coś przekąsić między głównymi posiłkami. Masz ochotę na małe co nieco? Zobacz nasze pomysły na wegańskie przystawki.
Niektóre z przekąsek zaspokajają chęć na słodycze, a jednocześnie zawierają białko i zapewniają dobre samopoczucie i stabilny poziom cukru we krwi. Kiedy poziom cukru ulega zaburzeniu, osoby typu wata czują osłabienie, osoby typu pitta są rozdrażnione, a osoby typu kapha zaczynają się objadać.
Jeśli nie wiesz, jaka przekąska będzie zdrowa, to zawsze możesz sięgnąć po namoczone orzechy i nasiona, które są prostym daniem bogatym w białko.
Namoczone orzechy lub nasiona można stosować jako posypkę do sałatek, zbóż pełnoziarnistych lub warzyw gotowanych na parze.
Wzbogacenie dania o sos czy podanie pysznej przystawki na początku posiłku sprawi, że twoje menu będzie ciekawe i bogate w wartości odżywcze. Lekkie, chrupiące i bogate w błonnik sałatki stanowią kolorowy i piękny dodatek do większości dań.
W ajurwedzie wegańskiej produkty o dużej zawartości białka ograniczają się zwykle do warzyw strączkowych. Warzywa strączkowe – jako bogate w błonnik, o niskiej zawartości tłuszczu i bardzo pożywne – mogą korzystnie działać na organizm, trzeba tylko wiedzieć, po które warto sięgnąć. W przepisach z wykorzystaniem fasoli stosuje się przyprawy, które ułatwiają jej trawienie.
Przystawki pomagają zrównoważyć cały posiłek, by był dobrze zbilansowany. Ponadto przystawki łatwo jest łączyć i dobierać, tak aby z prostymi sałatkami, kaszami, zupami czy warzywami stanowiły jednocześnie bogate źródło białka i substancji odżywczych.
Świetną alternatywą na przystawkę są fasole, kasze i zboża, które można łączyć w dowolny sposób. Z dodatkiem świeżych ziół i przypraw mogą stanowić pyszną, szybką i zdrową przekąskę.
Przystawki, które równoważą doszę wata: pasztet z fasolki mung, sałatka z amarantusa, przystawka z brązowym ryżem, sałatka z fasolką adzuki, ciasteczka owsiane, czerwona soczewica, pikantne tofu, tempeh, pieczona cebula.
Przystawki, które równoważą doszę pitta: pasta z fasolki adzuki, pieczona ciecierzyca, sałatka z fasolą kidney, groszek łuskany, pieczone tofu, sałatka z ryżem basmati, kiełki bambusa.
Przystawki, które równoważą doszę kapha: ciasteczka z jęczmienia, sałatka z ryżem basmati, pieczona ciecierzyca, komosa, czerwona soczewica, groszek łuskany, pikantne tofu, tempeh, sałatka z fasolką adzuki, gotowana fasolka mung, faszerowane grzyby.
Przekąski, które równoważą doszę wata: migdały bez skórki, świeże morele, awokado, banany, czereśnie, kokos, daktyle, figi, grejpfrut, pikantne chipsy z jarmużu, kiwi, mango, morwa, papaja, brzoskwinie, ananas, śliwki, namoczone rodzynki, batoniki wegańskie, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe, pestki dyni, nasiona sezamu, nasiona słonecznika.l
Przekąski, które równoważą doszę pitta: namoczone (a następnie osuszone) migdały, jabłka, morele, borówki, kokos, daktyle, figi, winogrona, chipsy z jarmużu, mango, pomarańcze, gruszki, śliwki, granaty, maliny, batony z surowych składników, surowa granola, mieszanki surowych orzechów, ziaren, suszonych owoców i czekolady, chrupiące przekąski z wodorostów, arbuz, nasiona słonecznika.
Przekąski, które równoważą doszę kapha: jabłka, borówki, czereśnie, suszone figi, krakersy z siemieniem lnianym, chipsy z jarmużu, musli, gruszki, brzoskwinie, surowe nasiona dyni, rodzynki, wafle ryżowe, arbuz, suszony kokos, nasiona maku, pestki słonecznika, pestki dyni.
Przeczytaj także:
Ryż - zboże, którego nie doceniamy
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.