Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • przepisy wegańskie
  • zdrowa dieta
  • przekąski
kuchnia wegańska
Przekąski i przystawki - małe co nieco

Przekąski, przystawki i ciekawe sałatki to prosty sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Świetnie nadają się na spotkanie z bliskimi, gdy się spieszysz lub gdy czujesz mały głód i chcesz coś przekąsić między głównymi posiłkami. Masz ochotę na małe co nieco? Zobacz nasze pomysły na wegańskie przystawki.

Niektóre z przekąsek zaspokajają chęć na słodycze, a jednocześnie zawierają białko i zapewniają dobre samopoczucie i stabilny poziom cukru we krwi. Kiedy poziom cukru ulega zaburzeniu, osoby typu wata czują osłabienie, osoby typu pitta są rozdrażnione, a osoby typu kapha zaczynają się objadać.

Jeśli nie wiesz, jaka przekąska będzie zdrowa, to zawsze możesz sięgnąć po namoczone orzechy i nasiona, które są prostym daniem bogatym w białko.

Namoczone orzechy lub nasiona można stosować jako posypkę do sałatek, zbóż pełnoziarnistych lub warzyw gotowanych na parze.

Wzbogacenie dania o sos czy podanie pysznej przystawki na początku posiłku sprawi, że twoje menu będzie ciekawe i bogate w wartości odżywcze. Lekkie, chrupiące i bogate w błonnik sałatki stanowią kolorowy i piękny dodatek do większości dań.

W ajurwedzie wegańskiej produkty o dużej zawartości białka ograniczają się zwykle do warzyw strączkowych. Warzywa strączkowe – jako bogate w błonnik, o niskiej zawartości tłuszczu i bardzo pożywne – mogą korzystnie działać na organizm, trzeba tylko wiedzieć, po które warto sięgnąć. W przepisach z wykorzystaniem fasoli stosuje się przyprawy, które ułatwiają jej trawienie.

Przystawki pomagają zrównoważyć cały posiłek, by był dobrze zbilansowany. Ponadto przystawki łatwo jest łączyć i dobierać, tak aby z prostymi sałatkami, kaszami, zupami czy warzywami stanowiły jednocześnie bogate źródło białka i substancji odżywczych.

Świetną alternatywą na przystawkę są fasole, kasze i zboża, które można łączyć w dowolny sposób. Z dodatkiem świeżych ziół i przypraw mogą stanowić pyszną, szybką i zdrową przekąskę.

 

Przystawki, które równoważą doszę wata: pasztet z fasolki mung, sałatka z amarantusa, przystawka z brązowym ryżem, sałatka z fasolką adzuki, ciasteczka owsiane, czerwona soczewica, pikantne tofu, tempeh, pieczona cebula.

Przystawki, które równoważą doszę pitta: pasta z fasolki adzuki, pieczona ciecierzyca, sałatka z fasolą kidney, groszek łuskany, pieczone tofu, sałatka z ryżem basmati, kiełki bambusa.

Przystawki, które równoważą doszę kapha: ciasteczka z jęczmienia, sałatka z ryżem basmati, pieczona ciecierzyca, komosa, czerwona soczewica, groszek łuskany, pikantne tofu, tempeh, sałatka z fasolką adzuki, gotowana fasolka mung, faszerowane grzyby.

 

Przekąski, które równoważą doszę wata: migdały bez skórki, świeże morele, awokado, banany, czereśnie, kokos, daktyle, figi, grejpfrut, pikantne chipsy z jarmużu, kiwi, mango, morwa, papaja, brzoskwinie, ananas, śliwki, namoczone rodzynki, batoniki wegańskie, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe, pestki dyni, nasiona sezamu, nasiona słonecznika.l

Przekąski, które równoważą doszę pitta: namoczone (a następnie osuszone) migdały, jabłka, morele, borówki, kokos, daktyle, figi, winogrona, chipsy z jarmużu, mango, pomarańcze, gruszki, śliwki, granaty, maliny, batony z surowych składników, surowa granola, mieszanki surowych orzechów, ziaren, suszonych owoców i czekolady, chrupiące przekąski z wodorostów, arbuz, nasiona słonecznika.

Przekąski, które równoważą doszę kapha: jabłka, borówki, czereśnie, suszone figi, krakersy z siemieniem lnianym, chipsy z jarmużu, musli, gruszki, brzoskwinie, surowe nasiona dyni, rodzynki, wafle ryżowe, arbuz, suszony kokos, nasiona maku, pestki słonecznika, pestki dyni.

 

Masz ochotę na zdrowy posiłek? Zobacz naszą ofertę: fasole, przyprawy, soczewice, oleje - zobacz w zielonysklep.com.

 

Przeczytaj także:

Jak przyrządzić pyszne zupy 

Ryż - zboże, którego nie doceniamy

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl