Polecamy intrygującą w smaku, lekko orientalną przekąskę zrobioną na bazie ryżu i orzeszków ziemnych. Z dodatkiem curry, kurkumy i asafetydy - jest pożywna, aromatyczna i lekko pikantna. Lekka przekąska wcale nie musi być słodka. W indyjskiej kuchni to danie zwie się: murmura. Spróbuj.
Składniki:
14 szklanek dmuchanego ryżu
1 szklanka orzechów ziemnych
1/2 szklanki oleju krokoszowego
1 szklanka prażonego dalu
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu
2 szczypty asafetydy
1 łyżeczka kurkumy
10 liści curry, świeżych lub suszonych
1 małą garść posiekanej natki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wsyp dmuchany ryż do dużej miski i odstaw na bok. Podgrzej olej w naczyniu do głębokiego smażenia, tak aby był gorący, ale nie dymił. Olej będzie gotowy, gdy po wrzuceniu do niego orzeszka szybko pojawią się bąbelki powietrza. Wsyp orzechy i przez 2-3 minuty mieszaj delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej, dopóki lekko nie zbrązowieje. Zestaw je z ognia, odsącz i dodaj do ryżu. Na około 2 minuty wrzuć prażony dal na gorący olej. Mieszaj delikatnie, dopóki się lekko nie zarumieni. Wyjmij, odsącz, dodaj i dmuchanego ryżu i orzeszków.
Zmniejsz ogień i wsyp do naczynia nasiona gorczycy, kminu, asafetydę, chilli, kurkumę, liście curry i kolendrę. Wymieszaj i przez chwilę podsmażaj. Mieszaniną przypraw z olejem polej murmurę. Jeśli to konieczne, dodaj soli. Dokładnie wymieszaj.
Zobacz asafetyda w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Wegańskie pralinki z orzechami nerkowca
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu