Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia wegańska
  • produkty ajurwedyjskie
  • przepisy bezglutenowe
ryż dmuchany
Przekąska nie tylko dla wegan

Polecamy intrygującą w smaku, lekko orientalną przekąskę zrobioną na bazie ryżu i orzeszków ziemnych. Z dodatkiem curry, kurkumy i asafetydy - jest pożywna, aromatyczna i lekko pikantna. Lekka przekąska wcale nie musi być słodka. W indyjskiej kuchni to danie zwie się: murmura. Spróbuj. 

 

Składniki:

14 szklanek dmuchanego ryżu

1 szklanka orzechów ziemnych

1/2 szklanki oleju krokoszowego

1 szklanka prażonego dalu

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kminu

2 szczypty asafetydy

1 łyżeczka kurkumy

10 liści curry, świeżych lub suszonych

1 małą garść posiekanej natki kolendry

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Wsyp dmuchany ryż do dużej miski i odstaw na bok. Podgrzej olej w naczyniu do głębokiego smażenia, tak aby był gorący, ale nie dymił. Olej będzie gotowy, gdy po wrzuceniu do niego orzeszka szybko pojawią się bąbelki powietrza. Wsyp orzechy i przez 2-3 minuty mieszaj delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej, dopóki lekko nie zbrązowieje. Zestaw je z ognia, odsącz i dodaj do ryżu. Na około 2 minuty wrzuć prażony dal na gorący olej. Mieszaj delikatnie, dopóki się lekko nie zarumieni. Wyjmij, odsącz, dodaj i dmuchanego ryżu i orzeszków.

Zmniejsz ogień i wsyp do naczynia nasiona gorczycy, kminu, asafetydę, chilli, kurkumę, liście curry i kolendrę. Wymieszaj i przez chwilę podsmażaj. Mieszaniną przypraw z olejem polej murmurę. Jeśli to konieczne, dodaj soli. Dokładnie wymieszaj.

 

Zobacz asafetyda w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Wegańskie pralinki z orzechami nerkowca 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl