
Posiłki powinny być proste, nieprzetworzone i smaczne z natury. Dla tych z nas, którzy są zestresowani i przybrali na wadze, kluczem do zdrowia i schudnięcia jest powrót do prostej diety. O jakich zasadach warto pamiętać? Jak łączyć pokarmy, a jakich połączeń lepiej unikać? Sprawdź.
Pamiętaj, że spożywanie tylko kilku rodzajów żywności podczas każdego posiłku nie doprowadzi do niedoborów substancji odżywczych, pod warunkiem że będziesz spożywał dobrej jakości produkty, najlepiej sezonowe i organiczne.
Produkty wysokobiałkowe jedz na początku posiłku
Trawienie węglowodanów i tłuszczów w żołądku trwa krócej, ponieważ podstawowe trawiące je enzymy działają dalej – w jelicie cienkim. Produkty takie jak warzywa strączkowe i fasole jemy przed zbożami. Pokarmy o najwyższej zawartości białka to warzywa strączkowe, w tym soja i jej przetwory, orzechy i nasiona.
Podczas tego samego posiłku nie jedz skoncentrowanego białka i skrobi
Żołądek człowieka nie jest w stanie w pełni strawić dwóch ciężkostrawnych produktów jednocześnie. O ile do trawienia białek potrzebne są enzymy kwasowe, o tyle do trawienia skrobi konieczne jest środowisko bardziej zasadowe. Owoce i warzywa niezawierające skrobi nie są ciężkostrawne i ulegają trawieniu zarówno w środowisku zasadowym, jak i kwasowym. Wyjątkiem od tej reguły jest ryż w połączeniu z fasolą, które można jeść razem.
Zielone warzywa jemy razem z białkami lub tuż po nich
Witamina A i beta-karoten, których jest bardzo dużo w liściastych warzywach zielonych i pomarańczowo-żółtych, pełnią funkcję koenzymów w syntezie białek oraz syntezie glikoprotein, a oba te procesy zachodzą w wątrobie. Badania wykazały, że niedobór witaminy A negatywnie wpływa na obie te ważne ścieżki metaboliczne białka.
Warzywa najbardziej wskazane do spożywania z białkami to zasadniczo odmiany liściaste, zawierające stosunkowo niewiele skrobi: liście mlecza, jarmuż, liście kapusty, warzywnej, natka rzepy, botwinka, rzeżucha, rukola, natka gorczycy. W mniejszym stopniu ziemniaki, marchewka oraz różne rodzaje dyni. Produkty zawierające większe ilości skrobi najlepiej spożywać w osobnym posiłku niezawierającym dużych ilości białka.
Większość owoców należy jeść osobno
Podczas trawienia owoce z łatwością ulegają rozkładowi na węglowodany proste, będące ich budulcem. W rezultacie węglowodany złożone, białka i tłuszcze pozostają w żołądku, gdzie gniją i fermentują. Ponadto wiele owoców obniża kwasowość środowiska w żołądku, co jest ważne w przypadku trawienia białek. Idealny sposób na jedzenie owoców, czy to surowych czy to gotowanych, to spożywanie ich w postaci oddzielnego niewielkiego posiłku lub przekąski pomiędzy posiłkami.
Kwaśne owoce dobrze łączą się z białkami oraz zielonymi warzywami liściastymi
Oznacza to, że do sałatek zawierających zielone warzywa liściaste oraz produkty białkowe, takie jak nasiona, orzechy lub jogurt, możemy dodawać cytrynę, lionkę, pomarańczę, grejpfruta, ananasa, kiwi, pomidora, truskawki lub granaty.
W programie sattwicznym zalecamy jednak łączenie komplementarnych białek, które razem dobrze się trawią i sprawiają, że białko jest pełniejsze, a zatem lepszej jakości. Trzy główne pokarmy roślinne dostarczające białka to zboża, warzywa strączkowe i orzechy / nasiona.
Tę grupę pokarmów można łączyć z następującymi białkami:
Zboża
Ryż – warzywa strączkowe, ser, sezam
Pszenica – warzywa strączkowe, soja, orzechy ziemne
Jęczmień – warzywa strączkowe
Kukurydza – warzywa strączkowe
Warzywa strączkowe
Dal – ryż, sezam, kukurydza
Fasola – ryż, jęczmień
Soja – ryż, orzechy ziemne, jęczmień
Orzechy i nasiona
Orzechy ziemne – sezam, nasiona dyni, nasiona słonecznika, soja
Sezam – orzechy ziemne, soja, dal
Sprawdź mung dal - fasolkę wykorzystywaną w dietach i praktykach jogicznych
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie: