
Do produktów zwierzęcych zaliczyliśmy: mięso, ryby, skorupiaki, owoce morza, a także jaja. Co o tych produktach mówi ajurweda? Jakie są korzyści, a jakie skutki uboczne ich spożywania? Czy warto te pokarmy wprowadzać do diety dziecka? Z jakimi produktami ich nie łączyć? Przeczytaj.
Grupa ta przez wielu ludzi uchodzi za źródło pełnowartościowego białka. Mięso z hodowli przemysłowej zawiera również substancje chemiczne, leki i hormony.
Organizm dziecka potrzebuje produktów odzwierzęcych. Nie są one niezbędne, jeśli suplementuje się np. witaminę B12. Jeśli są dobrej jakości i ze sprawdzonej hodowli, to na pewno dziecku nie zaszkodzą. Decyzja o świadomym podawaniu dziecku małej ilości produktów odzwierzęcych tylko i wyłącznie ze znanego i dobrego źródła – należy do rodziców.
Nie namawiamy mam weganek do zmiany nawyków żywieniowych u dziecka, zachęcamy jednak, by bacznie obserwowały rozwój swojej pociechy, nie zapominając, że mały organizm nie do końca jeszcze wykształcił układ pokarmowy. To, że organizm dorosłego swobodnie czuje się na diecie roślinnej, nie oznacza, że małe dziecko, będzie prawidłowo się rozwijać bez pewnych substancji.
Wśród tych substancji, o których wiemy, że występują w dużych ilościach w produktach zwierzęcych są: witamina B12, witamina K2, witamina D (czerpiemy ją też ze słońca, ale mamy długą zimę i ciepłą odzież). Ilu z nich dziecko rzeczywiście potrzebuje, a ile tylko odgrywa rolę pomocniczą i mądry organizm poradzi sobie bez nich, nie potrafimy powiedzieć.
Jeśli zatem zdecydujesz się podawać dziecku mięso lub inne produkty odzwierzęce, to maluch z doszą wata wyciągnie z nich najlepsze korzyści. Dosza wata powinna unikać czerwonego mięsa, dziczyzny i mięsa z królików. Dobre są ryby morskie, drób oraz jaja, najlepiej przepiórcze. Mięso powinno być przyprawione odpowiednimi przyprawami.
Dosza pitta powinna raczej unikać silnie rozgrzewającego mięsa. Lepiej dołożyć starań do dobrej diety roślinnej, włączając jajka, masło ghee i ryby słodkowodne.
Dosza kapha lubi mięso, ale powinna jeść tylko to łatwiej strawne, czyli białe, z drobiu. Jeśli chodzi o jajka, to lepsze będą jaja przepiórcze niż kurze (mniej cholesterolu, więcej łatwo przyswajalnego białka).
Mięsa nie powinno się spożywać z produktami zawierającymi białka innego pochodzenia: fasolą, jajkami, mlekiem, owocami, jogurtem. Dla dobrego trawienia białka nie wolno również spożywać mięsa ze zbożami.
Jajek nie powinno się łączyć z owocami, fasolą, serem, rybą i mlekiem (to całkiem niestrawna kombinacja), mięsem, jogurtem. Jako najlepsze powinno podawać się jaja przepiórcze, które są też doskonałe dla dzieci.
Zobacz masło ghee bazyliowe w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz masło ghee waniliowe w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Co warto wiedzieć o tłuszczach
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu