
Każdemu zdarzyło się o czymś zapomnieć - nazwisko, datę czy inne informacje. Zdarza się też tak, że problemy z pamięcią i koncentracją utrudniają nam codzienne funkcjonowanie. Co korzystnie wpływa na pamięć? Jakie pokarmy i jakie zioła wspomagają pamięć oraz odżywiają mózg? Sprawdź.
Pokarmy wspomagające pamięć
Marchew i buraki. Dobra na poprawę pamięci jest marchew, zawierająca karoten, gdyż wzmacnia doszę pitta. Zalecane jest też picie soku z marchwi lub buraków cukrowych – oba doskonale wzmacniają krew oraz poprawiają pamięć.
Kiczadi. To proste, pożywne danie, które składa się z ryżu basmati i dal – żółtej fasoli mung, do którego dodaje się zwykle przyprawy (zwłaszcza liście kolendry i kurkumę).
Jedz dużo owoców, które odżywią mózg. Dla doszy wata wskazane są: papaja, suszone śliwki, mango. Dla doszy pitta zalecane są winogrona, granaty, jabłka. Dla doszy kapha dobre będą: jabłka, żurawina, granaty.
Dobrze jest wprowadzić do swojej diety słodkie ziemniaki, tapiokę, okrę (która dobrze wpływa na mózg), a także szpinak (pobudza pamięć). Dobrze działają także: migdały, orzechy oraz masło ghee. Niekorzystny wpływ na pamięć ma jedzenie ciężkostrawnego mięsa. Osoby mające problemy z pamięcią powinny go unikać.
Zioła wspomagające pamięć
Na poprawę pamięci zaleca się ginkgo oraz zioło gotu kola, które rozszerzają naczynia krwionośne mózgu, poprawiają krążenie oraz działają tonizująco.
Ajurwedyjskie zioła: brahmi, jatamansi, bhringaraj – bardzo dobrze wpływają na mózg oraz na pamięć. Możesz używać ich oddzielnie albo zmieszać w równych proporcjach i sporządzić herbatę. Odstaw łyżeczkę mieszanki na 10 minut do namoczenia w filiżance gorącej wody. Pij przez miesiąc, rano i wieczorem, na pusty żołądek, żeby poprawić krążenie oraz pamięć.
Pamięć poprawia także mleko brahmi – 1/2 łyżeczki zioła brahmi gotowane kilka minut w filiżance mleka – wypijane przed snem. Pij codziennie ten napój przez miesiąc albo dłużej. W celu wzmocnienia działania dodaj szczyptę szafranu.
Korzystny wpływ ma także żel aloesowy (1 łyżka) ze szczyptą czarnego pieprzu oraz 1/4 łyżeczki sproszkowanego bhringaraj (2-3 razy dziennie).
Inne środki
Ćwiczenia fizyczne. Codzienne spacery, zwłaszcza szybkie (jeśli twoje zdrowie na to pozwala), poprawiają krążenie i dobrze wpływają na mózg. Spaceruj pół godziny dziennie 5 razy w tygodniu.
Masaż olejkiem brahmi. Olejek brahmi, wmasowany w skórę głowy, pobudza receptory nerwowe, poprawiając w ten sposób pamięć.
Medytuj. Problemy z pamięcią bywają czasem spowodowane stresem, lękami oraz zmartwieniami. Regularne medytowanie neutralizuje stres oraz pozytywnie wpływa na mózg.
Unikaj substancji toksycznych. Osoby z problemami z pamięcią powinny unikać alkoholu. Palenie papierosów to kolejna czynność negatywnie wpływająca na pamięć, gdyż zatrucie nikotynowe powoduje zwężenie naczyń krwionośnych w mózgu.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ayurveda. Księga domowych środków leczniczych. Vasant D. Lad. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa KOS, Katowice 2014. - książka do nabycia w zielonysklep.com