Żółty dal mung jest lekkostrawny, a przy tym bardzo pożywny. Ta zupa może być wspaniałym lekarstwem dla wszystkich wyczerpanych, dla rekonwalescentów, po długiej wyprawie, gdy organizm jest wyniszczony i potrzebuje regeneracji. Jest przy tym bardzo pyszna, delikatna i łatwa w przygotowaniu.
Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji zupy.
Składniki:
1 szklanka żółtego dal mung
6 szklanek wody
4 łyżki oleju krokoszowego
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu
1 szczypta asafetydy
2 posiekane ząbki czosnku
1 mała garść posiekanych liści kolendry
5 liści curry świeżych lub suszonych
1/2 łyżeczki kurkumy
1łyżeczka sproszkowanej masali
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Opłucz dal mung dwukrotnie. Wsyp go do garnka wraz z 3 szklankami wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 25 minut, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aby fasola się nie przypaliła. Wlej pozostałe 3 szklanki wody i gotuj przez kolejne 20 minut. Następnie zestaw z palnika i ubijaj ręczną trzepaczką, aż konsystencja będzie gładka. Odstaw na bok.
Podgrzej na średnim ogniu olej w rondelku. Dodaj nasiona gorczycy, kminu oraz asafetydę. Mieszaj do chwili, gdy nasiona będą trzaskać. Zmniejsz ogień, dodaj czosnek i zrumień go. Następnie dodaj liście curry, kolendrę, kurkumę i masalę. Wymieszaj i dodaj do zupy. Posól. Gotuj jeszcze dwie minuty i podawaj.
Zobacz nasiona czarnej gorczycy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu