Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
  • potrawy wegańskie
  • dal mung
fasola, soczewice
Pożywna zupa wzmacniająca

Żółty dal mung jest lekkostrawny, a przy tym bardzo pożywny. Ta zupa może być wspaniałym lekarstwem dla wszystkich wyczerpanych, dla rekonwalescentów, po długiej wyprawie, gdy organizm jest wyniszczony i potrzebuje regeneracji. Jest przy tym bardzo pyszna, delikatna i łatwa w przygotowaniu.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji zupy.

 

Składniki:

1 szklanka żółtego dal mung

6 szklanek wody

4 łyżki oleju krokoszowego

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kminu

1 szczypta asafetydy

2 posiekane ząbki czosnku

1 mała garść posiekanych liści kolendry

5 liści curry świeżych lub suszonych

1/2 łyżeczki kurkumy

1łyżeczka sproszkowanej masali

1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Opłucz dal mung dwukrotnie. Wsyp go do garnka wraz z 3 szklankami wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 25 minut, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aby fasola się nie przypaliła. Wlej pozostałe 3 szklanki wody i gotuj przez kolejne 20 minut. Następnie zestaw z palnika i ubijaj ręczną trzepaczką, aż konsystencja będzie gładka. Odstaw na bok.

Podgrzej na średnim ogniu olej w rondelku. Dodaj nasiona gorczycy, kminu oraz asafetydę. Mieszaj do chwili, gdy nasiona będą trzaskać. Zmniejsz ogień, dodaj czosnek i zrumień go. Następnie dodaj liście curry, kolendrę, kurkumę i masalę. Wymieszaj i dodaj do zupy. Posól. Gotuj jeszcze dwie minuty i podawaj.

 

Zobacz nasiona czarnej gorczycy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Zupa z czerwonej soczewicy 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl