
Wakacje dobiegają końca. Co zrobić, by dziecko wracające do szkoły było pełne energii i zdrowia? Jak ułożyć pyszny, urozmaicony dziecięcy jadłospis? Co warto zapakować dziecku do plecaka na drugie śniadanie? Czym zastąpić chipsy i przetworzone słodycze? Sprawdź.
Rodzice często mają obawy, czy dieta ich dzieci jest odpowiednio skomponowana. Czy posiłki spożywane przez dzieci zawierają wystarczającą ilość witamin i minerałów. Ciało dziecka w intensywnym okresie rozwoju łaknie składników odżywczych.
Ważne jest, by stosować żywność organiczną – ze sprawdzonych źródeł, najlepiej od lokalnych dostawców. Jajka od kur z chowu ściółkowego, mleko, warzywa i owoce od sprawdzonych hodowców. Pierwiastki śladowe zawarte w dobrej jakości pożywieniu są bardzo ważne dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Nie potrzebujemy dużej ilości pożywienia, jeśli jedzenie, które spożywamy, jest dobrej jakości i bogate w składniki odżywcze.
Jeśli chcesz wzbogacić dietę dziecka o składniki odżywcze, zamiast podawać mu syntetyczne witaminy w tabletkach – możesz wprowadzić do jadłospisu kilka cennych produktów. Te produkty mają wyjątkowo wysoką zawartość witamin i mikroelementów.
Jednym z najpopularniejszych jest chyawanprash, który zawiera owoc amla – wyjątkowo bogaty w witaminę C. Chyawanprash to prawdziwa bomba witamin i minerałów, które poprawia kondycję organizmu. Dzieci uwielbiają chyawanprash – lekko słodko dżemik o orientalnym smaku ziół – można zjadać od razu na łyżeczce, albo dodawać do mleka czy do pieczywa.
Inne łatwo dostępne suplementy diety to tzw. „superpokarmy”. Nasiona chia czy jagody acai – możesz dodać do porannej owsianki czy zrobić z nich pyszny koktajl. Dobrym rozwiązaniem jest też kakao, które możesz dodawać do przeróżnych deserów czy wypieków.
Jeśli dziecko stosuje zróżnicowaną dietę z użyciem organicznie uprawianych produktów, dostosowaną do warunków pogodowych i jego stylu życia – to podawanie mu syntetycznych witamin jest zbędne.
Pamiętaj o dodatkach
Zwykła nudna owsianka może stać się pysznym śniadaniem, jeśli dodasz do niej rodzynki, orzechy laskowe, kakao, migdały lub startego banana lub gruszkę. Możesz ugotować ją na mleku roślinnym – migdałowym lub ryżowym. Dobrym dodatkiem słodzącym jest miód, syrop klonowy lub syrop z agawy.
Znakomitym dodatkiem są różne aromatyczne przyprawy: cynamon, kardamon możesz dodawać zarówno do deserów, jak i do koktajli.
Dzieci zwykle uwielbiają naleśniki. Zamiast klasycznych naleśników przygotuj puchate omleciki z dodatkiem banana. Takie omlety możesz polać syropem klonowym, posypać wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca lub płatkami migdałowymi. Zamiast zwykłej mąki pszennej, użyć mąki bezglutenowej – dobrze sprawdzi się mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy lub mąka z kasztanów.
Majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano – zapoznaj dziecko z różnymi przyprawami. Zamiast znanej dziecku sałatki z buraczków – zapiecz plastry buraka w piekarniku z dodatkiem aromatycznych ziół. Taką przystawkę na ciepło możesz polać olejem z pestek dyni – dostarczy ona dziecku zdrowych tłuszczy. Posyp płatkami migdałowymi i świeżo siekanym koperkiem.
Zamiast tradycyjnego kotleta zrób dziecku smakowite kotleciki na bazie kaszy jaglanej, kaszy gryczanej bądź kotleciki z soczewicy. Placuszki dyniowe zwykle bardzo szybko znikają z talerza. Zamiast tradycyjnych frytek zróbcie frytki z selera lub frytki z marchewki.
Nie musisz kupować dziecku przetworzonych słodyczy – zdrowe i pyszne łakocie możecie przyrządzić własnoręcznie. Figi, daktyle, różnego rodzaje bakalie, orzechy, pieczone jabłka – to naprawdę smaczne dodatki i przekąski.
Warto pamiętać, że dieta bogata w rafinowane węglowodany, cukier, żywność przetworzona, wypłukuje wiele cennych minerałów z naszego organizmu. Także stres, przemęczenie, brak odpoczynku, zła jakość powietrza i wody wpływają na kondycję naszego dziecka.
Dlatego tak ważne jest – oprócz dobrze zbilansowanej diety – jest zapewnienie dziecku miłości, uwagi i dobrych warunków do rozwoju emocjonalnego.
Przeczytaj także:
Czas do szkoły - zadbaj o dietę dziecka
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.