
Polecamy wyśmienite, pożywne, a jednocześnie lekkie danie na bazie ziemniaków – aromatyczne, z dodatkiem ziół: gorczycy, kurkumy, kolendry oraz imbiru. Tę potrawę w indyjskim stylu możesz podać na lunch lub kolację.
Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu!
Czas przygotowania: 30–40 minut
0 wata, 0 pitta, 0 kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcję potrawy.
Składniki:
2 duże ziemniaki
1 korzeń pasternaku średniej wielkości
1/2 pęczka zieleniny
1/4 drobno pokrojonej cebuli
2 łyżki oleju słonecznikowego lub masła ghee
1/4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1/8 łyżeczki asafetydy
1/2 łyżeczki kurkumy
2,5 cm obranego i posiekanego, świeżego korzenia imbiru
1/2–2/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
Przygotowanie:
Umyj warzywa, ziemniaki i pasternak i pokrój w centymetrową kostkę. Posiekaj drobno zieleninę i cebulę. Obierz i pokrój imbir na małe kawałki.
Na małym ogniu rozgrzej masło ghee lub olej na dużej patelni. Dodaj gorczycę i asafetydę, smaż, aż gorczyca zacznie strzelać. Wrzuć kurkumę i świeżo pokrojony korzeń imbiru, potem warzywa. Dolej wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki i pasternak będą miękkie (około 15 minut). Dodaj sól i kolendrę, zamieszaj i podaj.
Danie jest wyśmienite z dodatkiem prostego placka zrobionego z mąki ryżowej. To naprawdę dobra potrawa, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjne, smażone placki ziemniaczane.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.